Analiza

SAD i EU trebaju spriječiti destabilizaciju te BiH približiti Uniji i NATO savezu

25.11.2022.
u 21:57

Analitičarka Marta Vrbetić objavila analizu o stanju u BiH nakon intervencije visokog predstavnika i o nastavku reformi

Ugledni američki časopis The National Interest, koji izdaje think-tank organizacija sa sjedištem u Washingtonu, koju je osnovao bivši američki predsjednik Richard Nixon, objavio je članak Marte Vrbetić, stipendistice Woodrow Wilson centra, u kojemu je analizirala stanje u BiH nakon izbora ističući presudnu važnost nastavka američkog i europskog angažiranja u zemlji kako bi uspjela od svojih unutarnjih prijepora iskoračiti k euroatlantskim integracijama, piše Večernji list BiH.

Ona je objasnila kontekst u kojemu je došlo do posljednje intervencije visokog predstavnika navodeći kako se time uspjelo spriječiti crni scenarij.

Destabilizacija BiH

- Kako bi spriječio raspad Daytonskog sporazuma, visoki predstavnik Schmidt nametnuo je paket funkcionalnosti na kraju izbornog dana. Schmidtova ograničena intervencija nije poništila rezultate izravnih izbora 2022., već je preraspodijelila mandate za neizravno izabrani gornji dom. Osim toga, Schmidt je promijenio pravila za imenovanje izvršne vlasti FBiH nadajući se da će spriječiti bošnjačke planove za izbacivanje legitimnih hrvatskih predstavnika iz postizborne Vlade, a također je ograničio pravo veta kako bi spriječio hrvatske opstrukcije u institucijama FBiH. Budući da su Schmidtove mjere ograničene, bh. stranke i dalje će morati pregovarati o sveobuhvatnim izbornim i ustavnim reformama kako bi se provele, na što poziva Europski parlament, presuda "Ljubić" kako bi se zajamčila ravnopravnost Hrvata s Bošnjacima i Srbima, te odluka Europskog suda o ljudskim pravima (ECHR) (npr. Sejdić - Finci) za integraciju manjina u izborni sustav BiH - smatra Vrbetić. Ona objašnjava zašto se State Department odlučio podržati intervenciju visokog predstavnika. - Zabrinut za stabilnost BiH, američki State Department podržava daytonski format: jedna država BiH s dvama entitetima i podjelom vlasti s trima konstitutivnim narodima (Bošnjaci, Hrvati i Srbi). Dok aktivisti pozivaju na raspoređivanje nekoliko tisuća vojnika NATO-a, State Department je potvrdio da neće biti rata u BiH i vjeruje da rasprave o građanskoj državi trebaju pričekati dok se BiH ne pridruži EU. Kao što je znanstvenik Robert M. Hayden objasnio u The National Interestu, teško je "zamisliti bolji način za destabilizaciju" BiH od pomoći Bošnjacima da nametnu centraliziranu vlast Srbima i Hrvatima. Sjedinjene Države nisu pokazale interes za "popravljanje Daytona", čime su razočarale Bošnjake Amerikance koji su glasovali za predsjednika Joea Bidena - objašnjava. Ona dodaje kako je razumljivo razočarenje Bošnjaka što desetljećima nakon završetka rata BiH ostaje nefunkcionalna i etnički podijeljena država. Odbacuje, međutim, tvrdnje kako se taj sustav teško može nazvati "aparthejdom" kada bošnjačka većina kontrolira izvršnu vlast FBiH i njezin donji zakonodavni dom.

Preglasavanje Hrvata

- Ravnopravna etnička podjela vlasti s Hrvatima (i Srbima) u skladu s daytonskim Ustavom BiH odnosi se na gornji dom FBiH, Dom naroda Federacije (FHoP). Predstavljajući Bošnjake, Srbe i Hrvate prema paritetu bez obzira na njihov manjinski ili većinski status u društvu, gornji dom daje Hrvatima utjecaj na zakonodavstvo koje donosi donji dom pod kontrolom Bošnjaka. U većini federalnih sustava, uključujući onaj u SAD-u, različite izborne jedinice mogu imati različite težine u gornjem domu dvodomnog zakonodavnog tijela - navodi Vrbetić i upozorava kako Bošnjaci, koristeći razne rupe u zakonu, od kojih su neke nastale kroz nametnute ustavne amandmane, "nastavljaju birati u Dom naroda i Predsjedništvo BiH sve više hrvatskih dužnosnika na prosarajevskoj političkoj platformi, narušavajući time dogovor o podjeli vlasti prema Daytonu". To je pak suprotno presudi Ustavnog suda BiH u presudi "Ljubić" iz 2016. koji je utvrdio da je Izborni zakon BiH neustavan i potvrdio je pravo Hrvata da biraju vlastite političke predstavnike. Vrbetić objašnjava kako je nedavni obračun u Vijeću sigurnosti UN-a pokazao kako obuzdavanje proruskih Srba neće biti jedina briga Amerike u vezi s BiH te da je veće iskušenje postalo obuzdavanje ambicija Sarajeva da odustane od daytonskog formata podjele vlasti i stavi BiH pod svoju kontrolu.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar southman
southman
09:17 26.11.2022.

K.O. za Bošnjake od strane SAD-a.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?