HNS BiH sutra definira hrvatski politički odgovor na trenutačnu situaciju

Sabor ima za cilj potaknuti rješenja, a ne produbljivati krizu

hns bih hrvatski narodni sabor
18.02.2022.
u 18:10

Zasjedanje će biti zatvoreno za javnost, a u u središtu svih rasprava će biti izborna reforma i hrvatski politički odgovor na trenutačnu situaciju.

- Ako se ne postigne dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva, bojkot izbora hrvatskih političkih predstavnika je, formalno gledajući, jedna od opcija, ali Sabor sam po sebi ne predstavlja i ne bi trebao predstavljati bilo kakvo dodatno opterećenje za sadašnju situaciju u BiH, nego treba biti promatran kao snažna poruka i izraz volje jednog od konstitutivnih naroda koji su temelj BiH i da se to prihvati s uvažavanjem - izjavio je za Fenu uoči sutrašnjeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH njegov glavni tajnik Josip Merdžo, piše Večernji list BiH

Snažne poruke

Zasjedanje će biti zatvoreno za javnost, a po Merdžinim riječima, tako je odlučeno kako bi se "stvorilo pogodnije ozračje". Jasno je da će u središtu svih rasprava biti izborna reforma i hrvatski politički odgovor na trenutačnu situaciju.

- Jasno je da mi u ovom trenutku nemamo valjan dio Izbornog zakona koji je poništen odlukom Ustavnog suda, a HNS smatra da bez tog dijela izbori ne bi mogli biti valjani. Imajući sve to u vidu i imajući u vidu sam proces razgovora o izmjenama Izbornog zakona i određenim ograničenim izmjenama Ustava BiH, pokazalo se nužnim da HNS razmotri sve opcije i mogućnosti koje su pred nama, a tiču se nadolazećih izbora - kazao je glavni tajnik HNS-a. Međutim, prema njegovim riječima, bojkot izbora nije jedina opcija za koju se političke stranke okupljene oko HNS-a mogu odlučiti.

- Koliko je ta opcija izgledna, odlučit će sam Sabor, ali veliki broj također odgovornih i razumnih ljudi shvatit će da i izlazak na izbore daje dodatne elemente da se borba, odnosno rješavanje hrvatskog pitanja možda i kvalitetnije rješava nego samim bojkotom - naglasio je Merdžo. Istaknuo je kako Sabor sam po sebi ne predstavlja i ne bi trebao predstavljati bilo kakvo dodatno opterećenje za sadašnju situaciju u BiH.

- Sabor bi trebao biti promatran kao snažna poruka i izraz volje jednog od konstitutivnih naroda koji su temelj BiH i da se to prihvati s uvažavanjem jer imamo dojam da se određene stvari samo zbog brojnosti Hrvata kao naroda ne uzimaju ozbiljno onako kako je to predviđeno Ustavom, a i presudama Ustavnog suda koje su potvrdile konstitutivnost kao temeljnu i natkrovljujuću kategoriju - kazao je Merdžo. Većina predstavnika hrvatskih političkih stranaka smatra kako će sutrašnje zasjedanje HNS-a imati veliki značaj za budućnost BiH te očekuje da će se na zasjedanju utvrditi "donja granica" ispod koje ni jedan politički predstavnik Hrvata ne bi trebao ići.

- Očekujem konstruktivnu raspravu i ogroman odziv pozvanih izaslanika te da ćemo usvojiti zaključke koji će dati vrlo jasne odgovore na trenutačnu poziciju hrvatskog naroda u BiH. Vjerujem da će svi zaključci i odluke biti u skladu s Ustavom i svim zakonima u BiH i da će jasno identificirati sve ono što BiH čini zarobljenom u ovom političkom blatu i sve ono što joj koči put prema EU i NATO-u. Mislim da ćemo kroz zaključke identificirati te probleme i dati valjane odgovore na izazove pred nama - izjavio je za Fenu predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović.

Poziv za sudjelovanje na izvanrednom zasjedanju HNS-a dobio je i HRS, i na kraju su ipak odlučili da neće sudjelovati na zasjedanju. Zamjeraju netransparentnost zbog zasjedanja zatvorenog za javnost, ali i zaključaka koji su po njima trebali biti jasniji.

"Moramo stvari vratiti na početak, odnosno poništiti sva razna nametanja međunarodne zajednice i vratiti se na Washingtonski sporazum i tek tada govoriti o kompromisu. Mora se pozvati R. Hrvatska kako bi iskoristila sav diplomatski kapacitet unutar euroatlantskih institucija za podršku u tome", naveli su Republikanci.

Hrvati za EU put

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin, ujedno i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, kazao je kako će HNS poslati poruku u cilju osiguravanja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

- Od izvanrednog zasjedanja HNS-a očekujem da se, sukladno složenosti političkog trenutka u kojem se nalazi BiH, donesu zaključci kojima će se još jednom potvrditi opredijeljenost hrvatskog naroda za europski put BiH u smislu potreba dogovora oko izmjena Izbornog zakona s osiguranjem jednakopravnosti i izbora legalnih i legitimnih predstavnika Hrvata u sve institucije vlasti na svim razinama bez iznimke i bez uzurpiranja konstitutivnosti hrvatskog naroda od brojnijeg bošnjačkog naroda u Federaciji BiH - izjavio je Vukadin. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Jero
Jero
19:06 18.02.2022.

Ha ja sabora i rineka.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije