niz odluka

Sa sjednice Vijeća ministara BiH

14.02.2018.
u 16:41

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija Bosne i Hercegovine o kojem će se izjasniti na jednoj od narednih sjednica, nakon što se ugrade tehničke sugestije za poboljšanje teksta koje će biti dostavljene Ministarstvu financija i trezora u pisanoj formi u narednih 10 dana.

Vijeće ministara BiH odgodilo je razmatranje Nacrta zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, zbog opravdane odsustnosti ministra sigurnosti sa sjednice. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Norveške o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i robe.

Sporazumom se stvaraju pravne pretpostavke za uređenje oblasti međunarodnog prijevoza putnika i robe uz uvažavanje međunarodnih standarda.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar prometa i veza. 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, donijelo je Pravilnik o prehrambenim aditivima sa oznakom „EI“ kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s legislativom Europske unije u ovoj oblasti.

Pravilnik propisuje dopuštenost upotrebe i druge zahtjeve za prehrambene aditive koji se koriste u hrani radi osiguravanja, između ostalog, efikasnog funkcioniranja tržišta, visoke razine zaštite zdravlja ljudi te interesa potrošača. 

Vijeće ministara BiH upoznato je na sjednici s aktualnom situacijom u vezi s povećanjem broja ilegalnih ulazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu. 

Ministarstvo sigurnosti, u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i Ministarstvom vanjskih poslova te drugim nadležnim institucijama, zaduženo je da u što skorijem roku pripremi sveobuhvatnu informaciju s prijedlogom mjera koje će nadležne institucije hitno i u kratkom razdoblju provesti u našoj zemlji. Cilj je ukinuti ilegalnu propusnost granice s našim istočnim susjedima te pravovremeno osigurati informacije migrantima o postojanju određenih kapaciteta za njihov smještaj. Migranti u Bosni i Hercegovini moraju biti zbrinuti na human i civiliziran način, rečeno je na sjednici. 

Prethodno je Vijeće ministara BiH upoznato s Informacijom Ministarstva vanjskih poslova u vezi sa zaključkom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa 23. sjednice, održane 15. 9. 2015. godine o migrantskoj krizi.

Riječ je o redovitoj informaciji o stavovima ključnih institucija Europske unije u vezi s migrantskom krizom. Informacija obuhvaća ključne poruke sa sastanaka Europskog vijeća, Summita Europske i Afričke unije, Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije za opće poslove, koji su održani u studenom i prosincu 2017. godine.  

Vijeće ministara BiH je u razdoblju od 1. 4. 2014. do 6. 2. 2018. godine utvrdilo 78 prijedloga i četiri nacrta zakona, od kojih su 74 upućena u parlamentarnu proceduru.

Parlamentarna skupština usvojila je 38 zakona, koji su objavljeni u „Službenom glasniku BiH“, 24 prijedloga zakona nisu usvojena, odnosno odbijeni su ili je obustavljen zakonodavni postupak, dok se jedan broj zakona nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Ovo se navodi u Pregledu zakonskih akata koje je utvrdilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i uputilo u parlamentarnu proceduru u mandatnom razdoblju od  1. travnja 2014. do 6. veljače 2018. godine, a koji je pripremilo Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je suglasnost za glasovanje državljana Ruske Federacije, 18. 3. 2018. godine, i prijevremenog izlaznog glasovanja, 16. 3. 2018. godine, na teritoriji Bosne i Hercegovine, a povodom održavanja predsjedničkih izbora u  Ruskoj Federaciji.

Glasovanje će biti održano u prostorijama Veleposlanstva u Sarajevu, 18. ožujka 2018. godine, od 08:00 do 20:00 sati, a prijevremeno izlazno glasanje 16. ožujka 2018. godine, od 10:00 do 17:00 sati, u zgradi kompanije ,,Optima grupa" u Banjoj Luci.

Vijeće ministara BiH odredilo je dva člana Povjerenstva za izbor direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, čime je odgovorilo na zahtjev Agencije za državnu službu BiH koja će imenovati Povjerenstvo za izbor i započeti provođenje natječaja, a nakon što je istekao rok za prijem prijava na javni oglas koji je objavljen u studenom prošle godine.      

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o kriterijima za izbor i imenovanje ombudsmena za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini i Rješenje o imenovanju članova povjerenstva za provedbu natječajne procedure za izbor i imenovanje ombudsmena za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način su stvoreni uvjeti za provođenje natječajne procedure za izbor novog ombudsmena za zaštitu potrošača jer je dosadašnjem ombudsmenu istekao mandat, priopćeno je iz VMBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije