Agencija za sigurnost hrane BiH

S polica povukli Babylove dječje eko kašice te topljive sireve Pomurske mlekarne

16.01.2018.
u 09:00

Agencija za sigurnost hrane BiH obaviještena je ovih dana kako su s bosanskohercegovačkog tržišta povučeni neki zdravstveno neispravni prehrambeni proizvodi, piše Večernji list BiH. To su Babylove dječje eko kašice od jagode i maline s jabukom te topljivi slovenski sirevi proizvođača Pomurske mlekarne iz Murske Sobote.

U prijepornim proizvodima otkriveni su ostaci sredstva za čišćenje koje sadrži klor te nedeklarirani konzervans lizozim koji se proizvodi iz bjelanca jaja i može izazvati alergijske reakcije kod osoba alergičnih na jaja.

Propust proizvođača

Agencija za sigurnost hrane BiH je preko Sustava žurnoga uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena da su s trgovačkih polica povučeni slovenski topljivi sirevi “Weekend Cheese” i “Prleški sir” proizvođača Pomurske mlekarne koji sadrži nedeklarirani konzervans lizozim. U suradnji s nadležnim inspekcijskim tijelima, Agencija je taj proizvod adekvatno procesuirala.

- Problem s ovim proizvodom je što konzervans lizozim, kao i sva druga sredstva koja mogu izazvati alergijske reakcije ili intolerancije, koji se koriste u proizvodnji ili preradi hrane moraju biti navedeni na deklaraciji, a ovdje je očigledno kod proizvođača došlo do propusta jer nije deklarirao lizozim, što je njegova zakonska obveza i prema propisima u zemlji proizvodnje i u Europskoj uniji, a identično je i u BiH - kaže Dalibor Vidačak, glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane BiH.

S tržišta su povučene i Babylove eko kašice od jagode i maline s jabukom, pakiranja od 190 grama, za djecu stariju od četiri mjeseca, čiji je rok trajanja 5. srpnja 2019. U staklenci su pronađeni ostaci sredstva za čišćenje koje sadrži klor. U oba slučaja BiH je bila tek jedna u nizu država u kojima su povučeni ti proizvodi.

Obavijestiti potrošače

- Iznimno je važno da je subjekt u poslovanju s hranom, kada zna ili opravdano sumnja da hrana koju je uvezao, proizveo ili stavio na tržište na drugi način ne udovoljava zahtjevima zdravstvene ispravnosti, prema zakonu o hrani dužan odmah spriječiti stavljanje takve hrane na tržište i u slučajevima kada proizvod nije više pod njegovom neposrednom kontrolom, kada je stavljen na tržište i dostupan krajnjim potrošačima, obveza je subjekta da obavijestiti i potrošače i nadležna tijela - kaže Vidačak.

Ako je hrana već stigla do potrošača, subjekt u poslovanju s hranom mora učinkovito i točno obavijestiti potrošače o razlozima za njezino povlačenje te, ako je potrebno, od potrošača tražiti povrat hrane kojom su već opskrbljeni, kada ostale mjere nisu dovoljne za postizanje visoke razine zaštite zdravlja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije