S polica hrvatskih trgovina povlači se pečenica

pečenica
29.05.2024.
u 16:22

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavijestio je potrošače o opozivu proizvoda: Pečenica naresci, 90g, LOT 24-00807, s rokom trajanja 3. kolovoza 2024., i to zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes.

Proizvod, javlja Državni inspektorat, nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Listerioza (bolest uzrokovana bakterijom L. monocytogenes) ima vrlo blage simptome nalik na gripu i vrlo često prolazi neprepoznata. Međutim, infekcija ovom bakterijom je izuzetno opasna za malu djecu, trudnice (kod kojih uzrokuje pobačaj, smrt fetusa, neonatalnu sepsu), starije i imunokompromitirane osobe s relativno visokim mortalitetom, navodi se na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

S obzirom na to da je još uvijek nepoznata infekcijska doza L. monocytogenes, mikrobiološki standard za ovu bakteriju je vrlo strog; bakterija ne smije uopće biti prisutna u hrani. Značajna karakteristika L. monocytogenes jest da može rasti na temperaturi hladnjaka (+4°C), što znači da čuvanje hrane u hladnjaku nema značajan učinak na sprečavanja rasta ove bakterije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije