U koje zemlje bh. građani putuju bez putovnica

S osobnom iskaznicom u Srbiju i Crnu Goru, a uskoro i Makedoniju

09.04.2017.
u 13:00

Ljeto je pred nama, vrijeme je za odmor i putovanja. Krenete li preko granice, “naoružajte se” strpljenjem, ali ne zaboravite provjeriti putne isprave, piše Večernji list BiH. Naime, prije nekoliko dana pojačane su kontrole na graničnim prijelazima s Europskom unijom. Sustavnom pregledu putnika pristupilo se zbog izmjena zakona o Schengenu, pa budite spremni na malo dulje zadržavanje na granici. Ovih dana slike s granica potvrđuju takvu pretpostavku.

Provjerite isprave

Ako niste znali, državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja vrijedi najmanje tri mjeseca od datuma namjeravanoga boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Schengenskog sporazuma. Ako imaju putovnicu koja istječe za mjesec ili dva, moglo bi se dogoditi da bh. državljani otputuju u neku od zemalja EU te tamo ostanu dulje nego što su planirali.

Znate li u koje zemlje građani BiH mogu ući bez putovnice, dakle, s osobnom iskaznicom? Državljani BiH mogu putovati u Srbiju i Crnu Goru samo s osobnom, uskoro i u Makedoniju, a tu je otežavajuća okolnost što Makedonija nije susjedna zemlja. Dakle, s osobnom iskaznicom bh. državljani mogu u sve zemlje bivše Jugoslavije, osim Hrvatske i Slovenije koje su postale članice EU. Također, državljani ovih država mogu ući u BiH s putnom ispravom ili valjanom osobnom iskaznicom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo. Za ostale zemlje potrebna je putovnica, a za ulazak na teritorij Velike Britanije i Irske, uz putovnicu, nužna je i viza. Ako u neku od navedenih država stižete preko zračne luke, osobna iskaznica neće biti dovoljna putna isprava, nego će vam trebati putovnica. Državljanima BiH je, za razliku od ostalih zemalja bivše Jugoslavije, nužna viza za putovanje na Kosovo. Upamtite, kućni ljubimac mora biti označen mikročipom i cijepljen. Na graničnom prijelazu novac ili čekove u vrijednosti do 5000 KM ne morate prijaviti.

Punomoć za maloljetne

Ako vodite maloljetne osobe, nositelj putne isprave mlađi od 14 godina, odnosno poslovno nesposobne osobe mogu putovati u inozemstvo u pratnji jednog ili oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno skrbnika. Nositelj putne isprave državljanin BiH mlađi od 14 godina mora imati suglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika, koju je ovjerilo nadležno tijelo ako putuje u pratnji druge osobe. Na kraju, ponesite i nešto novca. Građani BiH koji ulaze u EU na granici moraju imati 70 eura po danu planiranoga boravka, odnosno 30 eura ako imaju osiguran smještaj. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije