PROJEKT SUFINANCIRA VLADA FEDERACIJE BIH: Što je planirano Strategijom razvoja turizma Federacije BiH od 2022. do 2027. godine

S netaknutom prirodom, gastronomskom ponudom, destinacijama... FBiH se može pohvaliti turističkim draguljima BiH i zapadnog Balkana

11.11.2022.
u 10:42

Raznolikost i broj destinacija te prirodne atrakcije nude posebna i uzbudljiva iskustva koja mogu potaknuti dolazak većeg broja turista i povećati ulaganja

Turizam u FBiH jedan je od najperspektivnijih sektora ekonomije koji je tijekom proteklih pet godina bilježio značajan rast i imao koristi od rastućeg globalnog turističkog tržišta te većeg broja turista koji su dolazili u BiH, piše Večernji list BiH.

Utemeljen na kulturnim i povijesnim dobrima i netaknutoj prirodi, avanturistički, vjerski, zdravstveni, ruralni i kulturni turizam je tijekom protekloga desetljeća doveo do većeg broja posjeta turista i raznovrsnijih turističkih modela te tako osigurao niz različitih društveno-ekonomskih pogodnosti za ekonomiju, uključujući nova radna mjesta, privlačenje stranih investicija, promociju poduzetništva i poticanje ulaganja u infrastrukturu. Sa svojom netaknutom prirodom, izvrsnom gastronomskom ponudom te bogatim kulturnim i povijesnim nasljeđem, Federacija BiH može se pohvaliti nekim od dragulja BiH i zapadnog Balkana.

Turistička tržišta i EU

Raznolikost i broj destinacija te prirodne atrakcije nude posebna i uzbudljiva iskustva koja mogu potaknuti dolazak većeg broja turista i povećati ulaganja. Razdoblje od 2022. do 2027. godine obilježava novu fazu razvoja turizma čvrsto utemeljenog na načelima održivosti kojima se promovira odgovoran i sveobuhvatan rast, navodi se u uvodu dokumenta "Strategija razvoja turizma Federacije BiH od 2022. do 2027. godine".

Razvoj turizma u Federaciji BiH vodit će se idejom zaštite okoliša i bit će usmjeren na ljude u cilju povećanja turističkih resursa u korist lokalnog stanovništva. To će se ostvariti odgovarajućim korištenjem trendova na lokalnim, regionalnim i međunarodnim tržištima, pri čemu će se upotrijebiti ono što je najvrjednije, a to je srdačno i gostoljubivo stanovništvo, netaknuta priroda, kulturno-povijesno nasljeđe i geostrateški položaj u blizini nekih od najvažnijih europskih turističkih tržišta. U cilju izrade Strategije razvoja turizma FBiH koja odražava potrebe destinacije, Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOiT) u suradnji s USAID-ovim Projektom razvoja održivog turizma u BiH i Gospodarskom komorom FBiH uključilo je i sve institucije FBiH i županija nadležne za oblast turizma, kao i privatni sektor, nevladine organizacije i sve druge zainteresirane subjekte kako bi se izradio strateški dokument primjenjiv na teritoriju FBiH. I u tome se uspjelo, donesena je prva Strategija razvoja turizma u FBiH.

Na razini FBiH u proteklom razdoblju realizirane su značajne aktivnosti na uspostavi i razvoju sustava za razvojno planiranje i upravljanje razvojem. Poseban napredak učinjen je kroz izgradnju regulatornog okvira te je 2017. godine donesen Zakon o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH, kao temeljni normativni akt, kojim je definirana svrha sustava kroz "transparentno i usuglašeno razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Federaciji, županijama i jedinicama lokalne samouprave", kao i "koordinacija te devet integracija strateških dokumenata i javnih i drugih financijskih resursa radi realizacije utvrđenih razvojnih prioriteta".

Zadovoljstvo i stanovništva

Zakonom su, uz ciljeve, utvrđena i osnovna načela razvojnog planiranja i upravljanja razvojem, definirane su vrste strateških dokumenata, kao i tijela odgovorna za razvojno planiranje i upravljanje razvojem.

Zakonom je utvrđen i proces razvojnog planiranja te upravljanja razvojem u Federaciji BiH, kao i postupci programiranja, kontrole, evaluacije i izvještavanja o provedbi strateških dokumenata te financiranje njihove provedbe. Zakon propisuje i dokumente koji se donose u postupku provedbe strateških dokumenata. - Načela razvojnog planiranja i upravljanja razvojem, prema članku 4. Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH su: (a) usklađeni pristup razvojnom planiranju, programiranju, financiranju i upravljanju razvojem svih razina vlasti u Federaciji; (b) odgovornost, efektivnost i učinkovitost javnih institucija svih razina vlasti u Federaciji u procesu razvojnog planiranja i provedbi razvojnih prioriteta; (c) OMK između svih razina vlasti u Federaciji u procesu zajedničkog razvojnog planiranja i realizacije razvojnih prioriteta; (d) ravnopravnost spolova i jednake mogućnosti za sve građane Federacije u svim fazama razvojnog planiranja; (e) horizontalna i vertikalna koordinacija među nadležnim institucijama u procesima razvojnog planiranja i upravljanja razvojem u Federaciji i usklađenost razvojnih prioriteta; (f) komplementarnost koja podrazumijeva da se razvojne aktivnosti različitih institucija i razina vlasti međusobno nadopunjuju radi multiplikacije razvojnih učinaka; (g) partnerstvo, javnost i transparentnost svih razina vlasti u Federaciji u procesu razvojnog planiranja, provedbe, kontrole, evaluacije i izvještavanja o razvojnim procesima."

U obrazloženju je navedeno i da je bitno uvažiti i naglasiti činjenicu da je riječ o dokumentu koji ne čini kraj zadatka, već predstavlja temelj i prvi korak prema trajnom naglašenom partnerskom te stručnom stavu razvoja turizma Federacije BiH. Trajni cilj provedbe Strategije je zadovoljstvo turista, poslodavaca, zaposlenika i stanovništva. Planirana sredstva za provedbu turističke strategije u trogodišnjem razdoblju iz federalnog proračunu su 5,000.000 KM u ovoj godini, zatim za milijun više od toga u sljedećoj i 7,000.000 KM u 2024. Očekuje se da će provedba biti podržana i iz sredstva međunarodnih izvora (EU, USAID BiH, GIZ...). •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije