Ured za veterinarstvo

S kućnim ljubimcima iz BiH u EU samo uz veterinarsko-zdravstveni certifikat

ljubimci
ilustracija
02.12.2016.
u 17:15

Zbog povećanog broja pokušaja unošenja kućnih ljubimaca iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju u pratnji vlasnika s neodgovarajućnom dokumentacijom, Ured za veterinarstvo je obavijestio vlasnike kućnih ljubimaca, a osobito pasa, da je regulativama EU propisano da pri navedenom kretanju vlasnik za svog kućnog ljubimca mora posjedovati veterinarsko-zdravstveni certifikat.  

Ističu da je taj certifikat trenutno jedini važeći dokument za kretanje s kućnim ljubimcima iz BiH u zemlje EU, budući da BiH još nema uspostavljen sustav izdavanja putovnica za kućne ljubimce, koji će biti uspostavljen nakon potpune implementacije Pravilnika o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica, koji je nedavno usvojilo Vijeće ministara BiH.

Nakon potpune implementacije navedenog Pravilnika u cijeloj državi, Ured za veterinarstvo BiH će uputiti zahtjev prema EU za priznavanje putovnice za kućne ljubimce, nakon čega bi nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika bilo dozvoljeno samo s putovnicom.

Takozvana "putovnica ljubimca", koja se trenutno koristi kao zdravstvena knjižica u Bosni i Hercegovini, nije službeni dokument izdan od Agencije za označavanje životinja Bosne i Hercegovine i kao takav ne može biti korišten za nekomercijalno kretanje u EU.

- Radi dobivanja veterinarsko-zdravstvenog certifikata za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca, molimo sve vlasnike da kontaktiraju najbližu veterinarsku organizaciju - priopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Sve informacije o pravilima EU za kretanje kućnih ljubimaca i proceduri dobivanja veterinarsko- zdravstvenog certifikata dostupne su i na internet stranici Ureda za veterinarstvo BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije