Martinović:

S koeficijentom 14,3 bilo bi potrebno još 1.440.000 KM za mirovine

Tomislav Martinović
02.02.2017.
u 20:15

Šef delegatskog Kluba Hrvata u Domu naroda Tomislav Martinović izjavio je za Fenu da bi prema usvojenom amandmanu na Prijedlog zakona o MIO, bilo potrebno još 1.440.000 KM za više od 3.000 osoba koje trebaju otići u mirovinu.

Amandmanom je predviđeno da se sa 13,6 na 14,3 poveća opći bod pomoću kojeg se izračunava visina mirovine.  

Delegati Kluba Bošnjaka iznijeli su jedinstven stav da ovaj koeficijent urušava sistem mirovinskog fonda.

Budući da je sadašnji sistem bodovanja mirovina - sistem koeficijenta ima stalne valorizacije Vlada Federacije BiH je, u zakonu o MIO, koji nije usvojen na današnjoj sjednici, predložila novi sistem bodovanja mirovine, koji je ranije odobren u Zastupničkom domu.

- Bodovna formula je pravedniji sistem. To znači da će osoba koja svake godine prima određenu plaću a koja je u visini prosječne plaće, dobiti za tu godinu jedan bod. Ti osobni bodovi množe se s općim bodom 13,6.  Na taj način osoba s prosječnom plaćom od 830 KM, koju je ostvarila tokom 40 godina, imati mirovinu oko 544 KM - kazao je ranije federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?