Plovilom registriranim u BiH može

S bh. dozvolom ne može se upravljati plovilom registriranim u Hrvatskoj

storyeditor/2024-04-01/brod.jpeg
ilustracija
02.04.2024.
u 16:00

S dozvolom izdanom u BiH ne možete upravljati plovilom registriranim u RH. Cilj je sprječavanje carinske prijevare

Dozvole za upravljanje plovilom izdane u Kapetaniji Ostrožac i Kapetaniji Neum nakon položenog ispita međunarodno su priznate i vrijede u svim državama, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva prometa i veza za akta.ba.

Informaciju su provjerili nakon što se redakciji obratio čitatelj koji tvrdi da je "položio za voditelja brodice B kategorije u Neumu prije 20 godina, ali je problem nastao što s tom dozvolom ne može upravljati brodom s hrvatskom zastavom, nego samo s bh. zastavom". -

Nadležno ministarstvo, kao i lučka kapetanija šute o tome. Koliko naših sugrađana ima dozvolu iz Neuma i upravljaju brodom, a ako ih zaustave policija i kapetanija, dobiju kaznu zato što voze bez dozvole jer ne znaju da se ne priznaje ta dozvola - pisalo je u mailu. Iz Ministarstva negiraju te navode, ali napominju da je činjenica da se s dozvolom izdanom u BiH ne može upravljati plovilom koje je registrirano u RH. Cilj je sprječavanje carinske prijevare.

- Dozvole za upravljanje plovilom izdane u Kapetaniji Ostrožac i Kapetaniji Neum nakon položenog ispita međunarodno su priznate te vrijede u svim državama. Činjenica je da se s dozvolom izdanom u BiH ne može upravljati plovilom koje je registrirano u RH, što je proisteklo iz odredbi Zakona RH koje imaju za cilj sprječavanje carinske prijevare. Plovilom registriranim u BiH i s dozvolom izdanom u kapetanijama Ostrožac i Neum moguće je upravljati u vodama RH, Crne Gore ili bilo koje druge države, za što je potrebno platiti vinjetu državi domaćinu - navodi se u odgovoru Ministarstva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?