Predloženo povećanje invalidnina

S 274 KM, kad je riječ o osobama koje koriste kolica, ne može se osigurati pomoć druge osobe

invaliditet
26.03.2022.
u 12:06

Zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić je s predsjednikom Koordinacijskog odbora udruga osoba s invaliditetom SŽ-a Fikretom Zukom i predsjednikom Vijeća organizacija osoba s invaliditetom FBiH Almirom Šahmanijom na press-konferenciji u Sarajevu govorio o prijedlogu i potrebi povećanja invalidnina u FBiH.

Čengić je naveo kako je u parlamentarnu proceduru dostavio amandman na proračun FBiH kojim se predlaže povećanje ove stavke za 41 milijun KM, što bi bilo dovoljno za povećanje invalidnina od 1. srpnja ove godine, te je istaknuo kako će nakon pojedinačnog glasovanja o amandmanu dostaviti prijedlog izmjena i dopuna zakona u ovisnosti o ishodu glasovanja.

- Od 2009. ove kategorije nisu dobile nikakva povećanja. Do 2016. u zakonu je stajalo da će osnovica za izračun ovih prava biti 80% minimalne plaće. Međutim, tada je izmijenjen zakon te, umjesto postotka od 80%, upisan je nominalni iznos koliko je tada iznosila minimalna plaća, odnosno 80% - naveo je Čengić.

Zuko je rekao da osobe s invaliditetom u FBiH svakim danom imaju sve više problema kako osigurati materijalne i druge pretpostavke za dostojanstven život. - Potpora koja dolazi od institucija vlasti najčešće ostaje na verbalnoj razini i ne doprinosi stvarnom poboljšanju njihova položaja u društvu. Povećana je minimalna plaća, mirovine, određene naknade, ali su invalidnine ostale iste - naveo je Zuko, dodajući da primanja za tuđu pomoć i njegu za najtežu kategoriju iznose svega 274 KM.

- Tražimo od resornog ministarstva i Vlade FBiH da hitno pokrenu inicijativu da se Zakon o osnovama socijalne zaštite izmijeni i da se vrati ranije načelo da osnovica za izračunavanje prava osoba s invaliditetom bude 80% od najniže cijene rada. Tražimo također da Parlament FBiH u proračunu za 2022. planira dodatna sredstva za povećanje osnovice i da to vrijedi od 1. srpnja - dodao je Zuko.

Zahtijevaju također da se njihova primanja redovito usklađuju s troškovima života te da se osobe sa 60, 70 i 80% invaliditeta ponovno uvedu u pravo. Ako bi amandman bio usvojen, invalidnine bi bile povećane za 58%, odnosno osnovica na razini od 80% nove minimalne plaće od 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije