Ružica Kobaš iz Orašja

Ružica živi glazbu i u njoj uživa

18.12.2016.
u 09:00

Ne postoji osoba imuna na ritam i melodiju koju čuje, a da joj pritom barem malo srce ne zaigra. Glazbu kao element spajanja, a ne razdvajanja, i motor kotač koji ih pokreće prema novim životnim izazovima, prihvatilo je nekoliko glazbeno nadarenih mladih Posavaca. U Odžaku još uvijek na glazbenoj sceni suvereno vlada ime talentirane Ruže Janjiš, pobjednice druge sezone HRT-ova TV showa “The Voice”, dok nadareni Maid Hećimović iz Orašja, također nakon jednog glazbenog showa, nastavlja uspon u regiji. Ime Ružice Kobaš iz Orašja manje je poznato, ali ništa manje nije talentirana kada je skladanje u pitanju. Dapače, pripada samom vrhu glazbene uspješnosti.

Na festivalu duhovne glazbe, 19. Frama Festu u Sarajevu, tekst za pobjedničku skladbu “Auxillium” napisala je upravo Ružica Kobaš iz Orašja koja je ujedno potpisala i produkciju. Festival je inače iznjedrio još jednu glazbenu nadu iz Orašja, Suzanu Bako, jedan od pobjedničkih glasova festivala. Ružica je i ranije osvajala nagrade za tekstove i glazbu u Hrvatskoj, na glazbenim natjecanjima srednjoškolaca, što je osiguralo i plasman na europsko natjecanje u Italiji, a ujedno je skladala i himnu za srednjoškolski učenički dom Stjepana Radića u Osijeku, gdje je i stekla glazbenu naobrazbu.

Glazbeno nadarena Ružica piše tekstove, ali i odlično svira klavir i gitaru. Umjetnost je njezina ljubav koju odlično pretače u nadahnute stihove. Kako je uspjeh talentiranih mladih ljudi gotovo nemoguć u malim sredinama, tako je i Ružica krenula provjerenim receptom, usmjerila je život prema hrvatskoj kulturnoj prijestolnici. Mlada glazbenica iz Orašja Posavinu je zamijenila Zagrebom gdje je nastavila uz rad svoju glazbenu naobrazbu.

- Glazba za mene predstavlja cijeli jedan novi svijet koji nije namijenjen samo za slušanje i upotpunjavanje tišine, nego je jedan oblik terapije, dio medicine koji još uvijek na Balkanu nije do te mjere zaživio, ističe Ružica koja je, nakon srednjoškolskog glazbenog obrazovanja u Osijeku, u Zagrebu nastavila istim putem i završila audioinženjerstvo i produkciju.

U produkcijskom dijelu već se i iskazala, jer je imala priliku raditi za dosta poznatih imena, među kojima su Massimo i Filip Dizdar, a jedno vrijeme radila je i na zagrebačkom radiju Soundset Plavi. Ova slobodna umjetnica, kako za sebe kaže Ružica, trenutačno je angažirana na osnivanju nove glazbene skupine, jer je jednu takvu imala u Osijeku s kojom je snimila i svoj CD prvijenac, a već priprema i novi materijal za iduće natjecanje Frame.

Istodobno piše i sklada pjesme za zborove i skupine, producira, jednostavno živi glazbu i u njoj uživa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije