preporod općine

Rudnici u Varešu donose 450 radnih mjesta

08.05.2022.
u 20:00

Britanska kompanija Adriatic Metals, vlasnica Eastern Mininga, zaslužna je za svojevrsni preporod ove općine

Stotine novih radnih mjesta vezanih uz nove rudnike, obnovljena infrastruktura, ulaganje u lokalnu zajednicu, generiranje novih poslova u sektorima od turizma do obrta... - pred Varešom, jednim od simbola rudarstva cijele regije, svijetla je budućnost, piše Večernji list BiH.

Realizacija

Britanska kompanija Adriatic Metals, vlasnica Eastern Mininga, koja posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju polimetala kod Vareša, zaslužna je za svojevrsni preporod ove općine, a u posljednjih nekoliko mjeseci primjetno je kako se u Vareš vraća užurbanost koja je karakteristična za lokalne zajednice s velikim investicijskim procesima. A ono što je posebno značajno je činjenica da je kroz preliminarne ugovore već dogovoreno kako će većinu ruda otkupiti veliki koncerni, što jamči uspješnost projekta kojim će se Vareš pozicionirati na europsku kartu značajnih rudarskih središta.

Faktor tako piše kako će koncentrat cinka kupiti Trafigura Pte Ltd, Transamine SA i velika europska talionica, a koncentrat srebra Glencore International AG i Transamine SA.

- Četiri glavne grupacije za trgovinu robom prihvatile su preuzeti 82 posto proizvodnje iz Vareša na 24 mjeseca. Preostalih 18 posto prodat će se na promptnom tržištu ili kasnije iskoristiti za još jedan otkupni posao - kazali su za Faktor iz Adriatic Metalsa. Pritom je Paul Cronin, izvršni direktor Adriatic Metalsa, naglasio kako visoka razina zanimanja potvrđuje privlačnost koncentrata iz Vareša i potkrepljuje iznimne financijske pokazatelje projekta. U kontekstu samog projekta Cronin je objasnio kako se završava proces dobivanja dozvola i gradnje pristupnih cesta za Veovaču i Rupice, kao i zapošljavanje visokokvalificiranog kadra te učvršćivanja položaja u zajednici. Nakon što počne produkcija, plan je da imaju ukupno 450 zaposlenih, što bi bio optimalan broj, u skladu s poslovnom politikom kompanije te načelom raznolikosti radnog mjesta, a osigurat će da 25 posto zaposlenih budu žene.

Važnost investicije

Ovako veliki broj zaposlenih nešto je što će svakako unijeti novu energiju u gospodarski razvoj Vareša, a sami rudnici sa sobom pokreću i druge važne ekonomske procese koji se onda reflektiraju i na otvaranje većeg broja radnih mjesta koja će neizravno biti povezana s rudarskom djelatnošću.
Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević u izjavi za Večernji list nedavno je naglasio kako je zadovoljan činjenicom što se plan poduzeća odvija zacrtanim tijekom, objasnivši kako bi prva eksploatacija sirovina počela krajem godine, dok bi se u 2023. radilo u punom kapacitetu. Optimizam je primjetan na svakom koraku, a o tomu koliki će značaj projekt imati za cjelokupnu lokalnu zajednicu dovoljno govori i podatak da radna mjesta u rudarskom sektoru sa sobom nose i nova radna mjesta u drugim sektorima, počevši od opskrbe i održavanja pa do ugostiteljstva. U tom je kontekstu Marošević naglasio kako na jednog rudara dolazi još 4 do 6 radnih mjesta.
Sve to dovoljno govori o značaju investicije za razvoj lokalne zajednice koja u idućim mjesecima može očekivati dodatni input koji će generirati realizaciju niza novih poslovnih aktivnosti. Tomu svakako treba dodati i koncesijsku naknadu koja će ojačati općinski proračun te u konačnici omogućiti dovršetak svih infrastrukturnih projekata kojima se Vareš može svrstati u društvo razvijenih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?