PROMJENA

Ručni mjenjači odlaze u prošlost: Dokrajčit će ih na kraju sigurnosna tehnologija

31.05.2021.
u 16:43

Globalno tržište ručnih mjenjača sad je na samo 17,1 posto i tek na 1,2 posto u Sjevernoj Americi

Pojava sigurnosne tehnologije mogla bi biti ono što će na kraju 'dokrajčiti' ručne mjenjače u automobilima i ubrzati njihovo izbacivanje, najavljuje specijalizirani portal Automotive News Canada. 

Pokazalo se i to da tehnika automatskog kočenja, posebno s ostalim aktivnim sigurnosnim sustavima, koja postaje standard ne funkcionira dobro u kombinaciji s ručnim mjenjačima jer s njima ti sustavi ne rade jednako dobro.  

Automobili koji su opremljeni s ručnim mjenjačem predstavljaju manji dio u prodaji automobila u SAD-u, no i njihov postotak se smanjuje i u Europskoj uniji. Smatra se kako je razlog tome širenje  električnih vozila (automatici) i hibrida (klasični automatici ili CVT mjenjači).  

Jedan od snažnih aduta automobila s ručnim mjenjačem je manja potrošnja goriva, ali s modernim automaticima i ta se razlika smanjuje ili briše. Sustav automatskog kočenja u slučaju nužde mnogo jednostavnije funkcionira s automaticima. 

Prema pisanju Revije HAK-a, Mazda Kanada izvijestila je da je 2016. godine 19,2 posto prodanih automobila bilo opremljeno ručnim mjenjačima, a u 2020. godini ta je brojka pala na samo 6,4 posto. Podaci pokazuju da s velikim padom prodaje ručnih mjenjača uskoro se i proizvođačima neće isplatiti prodavati ih, odnosno održavati tvorničke linije s tom vrstom transmisije. Globalno tržište ručnih mjenjača sad je na samo 17,1 posto i tek na 1,2 posto u Sjevernoj Americi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije