Naslovnica Vijesti

RS ostala bez oko 400.000 stanovnika

24. studenoga 2017. u 16:14 0 komentara 215 prikaza

Republika Srpska do danas je ostala bez oko 400.000 stanovika ili gotovo trećine svoje populacije - upozorio je danas demograf Aleksandar Čavić ukazujući da se moraju odmah poduzeti konkretne sustavne  mjere s ciljem poboljšanja ove situacije.

- Bilo koja mjera, koja bi za cilj trebala imati povećanje razine rađanja i smanjenje emigracijskog vala mora biti jasna i dugoročna, s obzirom na to da ovaj demografski problem nije nastao u kratkom razdoblju i rješenje nije moguće naći u ad hoc mjerama – rekao je Čavić, nakon okruglog stola o temi "Program obnove RS - demografska obnova", koji je danas održan u Banjoj Luci u organizaciji PDP-a.

Naglasio je da je neophodno usvojiti populacijsku politiku, čija bi dva središnja elementa bila pronatalitetna i migracijska politika RS-a te set mjera koje će dati rezultate u smislu zaposlenih žena majki.

Da je demografija prioriteno pitanje za RS ukazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, ističući da su u ovoj oblasti prisutni zabrinjavajući trendovi, što traži mnogo aktivniju pronatalitetnu politiku.

- U RS je lani bilo više umrlih, nego rođenih za oko 4.500 osoba, dok je prije 16 godina taj podatak bio mnogo pozitivniji u smislu rođenih – naglasio je Borenović.

Predstavnici ove stranke razgovarali su s demografima, sociolozima i predstavnicima udruženja obitelji sa četvoro i više djece kako uspostaviti dugoročne mehanizme popravka stanja u ovoj oblasti.

- Ovo je za nas prioritet i mora uslijediti demografska obnova RS-a – naglasio je Borenović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.