video

Rone između dva kontinenta: Mjesto gdje se razdvaja Zemlja

ronjenje
21.12.2015.
u 15:40

Silfra je jedno od najpopularnijih odredišta za ronioce na Islandu, a u ovoj pukotini možete u isto vrijeme dotaknuti sjevernoameričku i euroazijsku tektonsku ploču

Želite li zaplivati između dva kontinenta, Silfra je jedno od rijetkih mjesta na svijetu koje to omogućuje i pravi dokaz da nas Zemlja i dalje iznenađuje. 
Ova pukotina u moru nalazi se na Islandu i razdvaja euroazijsku i sjevernoameričku tektonsku ploču koje se odmiču jedna od druge brzinom od 2 centimetra na godinu i svakih desetak godina prouzroče potrese.
Zaron u pukotinu za mnoge ronioce je spektakl života koji omogućuje da dotaknete dva različita kontinenta, a pritom hladna kristalno čista plava voda omogućuje i spektakularne prizore jer je vidljivost skoro 100 metara u svakom smjeru. 

Za kristalno čistu vodu zaslužan je obližnji ledenjak Langjökull. Sezonskim topljenjem leda voda prolazi kroz porozne stijene i pritom se dodatno filtrira. Nekoliko desetljeća potrebno je kako bi voda došla do pukotine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?