Novi izazov mami djecu diljem svijeta - gutanje deterdženta

Romić: Zbog zastrašujućih online igara, za dvije godine i djeca u BiH mogla bi se liječiti

20.01.2018.
u 16:30

Svakim je danom sve više dokaza koji upućuju na to da internet može biti štetan kada su u pitanju djeca, kao i sam utjecaj na njih, piše Večernjeg lista BiH. Gotovo da nije bilo dana kada se nisu pojavljivali neki novi izazovi i igrice u kojima su djeca primala naredbe izvršiti opasne, pa čak i smrtonosne zadatke.

Kako je počelo

Sve je počelo igricom naziva “Plavi kit” čiji je posljednji zadatak bio da djeca izvrše samoubojstvo, zatim je slijedio izazov “nestanak na 72 sata” koji je nalagao da djeca moraju otići od kuće na 72 sata, a da pri tom ne kažu roditeljima kamo će. Maha je uzeo i izazov “vrele vode” koji je podrazumijevao polijevanje vrućom vodom ili ispijanje na slamku, što je dovelo do teških opeklina kod djeca. Trenutačno je najnoviji trend tzv. Tide Pod Challenge u sklopu kojeg se mladi “iz fore” snimaju dok namjerno grizu mala pakiranja tekućeg deterdženta koji, prema riječima mnogih liječnika, može ostaviti trajne posljedice, ali i rezultirati smrću. - Tekući deterdžent u kapsulama, ugodnim na dodir i često u raznim bojama, čini ih atraktivnim za djecu, osobito mlađu, te ih dovodi u iskušenju kapsule staviti u usta ili se igrati s njima. U slučaju gutanja, posljedice mogu biti jako povraćanje, kašalj, respiratorne bolesti, mučnina, pospanost i osip. U slučaju dodira s očima, mogu se pojaviti konjunktivitis, bol u oku, iritacije očiju, a u slučaju dodira s kožom, osip - ističu liječnici. O izazovima koji se šire, opasnostima, posljedicama, liječenju, ali i prevenciji razgovarali smo s psihologom Markom Romićem koji je kazao kako internet i društvene mreže postaju sve veći problem. - Ako ne kontroliramo što djeca rade na internetu, onda im je sve dostupno. Djeci se mora ograničiti korištenje interneta koliko je moguće. Danas postoje učinkovite aplikacije koje blokiraju pristup pojedinim stranicama, a prije svega, mišljenja sam da se edukacijom i razgovorom s djecom sve može riješiti, ali i preventivno djelovati. Problemi nastaju zato što između roditelja i djece ne postoji dovoljno komunikacije, a pogotovo ne o važnim pitanjima. Komunikacija se često svodi samo na upite o školi, o dječjim uspjesima odnosno neuspjesima i eventualnim kritikama te upravo tu počinje i završava sva komunikacija - kazao je psiholog Romić dodavši da roditelji većinu slobodnog vremena moraju provoditi s djecom.

Edukacija djece

- S djecom treba puno razgovarati, na sve ih upozoravati primjerima što se može dogoditi ako pokušaju igrati neku od igrica. Također bi se i instaliranjem aplikacije, kojom bi se djeci zabranilo pristup nekim stranicama, moglo znatno umanjiti katastrofe - kazao je. Ističe da u BiH još uvijek ne postoji liječenje takvih slučajeva za razliku od liječenja ovisnosti o patološkom kockanju, ali za 2-3 godine, ako svi zajedno ne budemo radili na edukaciji i razgovarali s djecom, upravo to bi moglo postati ključna bolest kod djece i mladih. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?