PAPA U BANGLADEŠU

Rohindže mu zamjeraju što ih nije posjetio, ni spomenuo njihovo ime

Reuters/Pixsell
01.12.2017.
u 12:43

Sveti Otac pohvalio je humanitarne napore Bangladeša koji je prihvatio više od 600 tisuća Rohindža koji su izbjegli iz Mijanmara

Papa Franjo je u Bangladešu, kamo je stigao iz Mijanmara, pohvalio humanitarne napore u prilog naroda koji bježi iz mijanmarske države Rakhine. Ni ovoga puta nije spomenuo ime naroda, Rohindže, muslimanske manjine koja je progonjena u Mijanmaru, već je pohvalio “velikodušni duh” Bangladeša u prilog izbjeglicama.

Bangladeš se zauzeo za izbjeglice iz Mijanmara i dao im privremeni smještaj, a to “nije učinjeno bez žrtvovanja”, kazao je Franjo kojeg su u Dhaki dočekali predsjednik Abdul Hamid, biskupi i djeca s cvijećem. Danas bi Franjo trebao, u okviru međureligijskog susreta, primiti i skupinu Rohindža, koji mu spočitavaju što neće pohoditi njihov izbjeglički logor te što ih ne spominje imenom.

Franjo je pohodio nacionalni memorijal žrtvama za neovisnost koju je Bangladeš dobio 1971. te se potpisao u knjigu časti kao “rimski katolički biskup”.

Prije dolaska u Bangladeš, papa Franjo je u mijanmarskom glavnom gradu Yangonu u susretu s vjerskim čelnicima kazao kako “duhovne tradicije naznačuju jedan put za ozdravljenje i to ne samo u Mijanmaru već i u cijelome svijetu i za sve osobe, a to je zajedničko djelovanje svih vjerskih čelnika za mir”. Svi trebaju govoriti jednim glasom za mir, štovanje ljudskog dostojanstva i pravde za svakog muškarca i ženu, kazao je Franjo te je citirao načelo Bude koje nam poručuje da se bijes ne može pobijediti bijesom, već onim što mu je suprotno.

Ne može se biti izolirani jedni od drugih i potrebno je prevladati sve oblike neshvaćanja, netolerancije, predrasuda i mržnje, kazao je Franjo u susretu s budistima u Mijanmaru, državi koju do sada nije pohodio ni jedan papa i u kojoj je većinsko budističko stanovništvo.
 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije