Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Rodni list je trajni dokument, zašto ga neki iznova traže

23. travnja 2021. u 14:10 0 komentara 517 prikaza

Rodni list i ostali izvaci iz matičnih knjiga još su od svibnja 2012. godine u FBiH trajni dokumenti, čime je trebala prestati praksa da "važe" šest mjeseci, što je stvaralo gužve, a i troškove za građane.

Ipak i danas su građani u nekim situacijama suočeni sa zahtjevom da dostave rodni list "ne stariji od šest mjeseci", naprimjer za natječaj na neki posao, upis djece u neke škole ili čak upis bebe u matičnu knjigu rođenih ukoliko njeni roditelji nisu vjenčani.

Traže se i uvjerenja o državljanstvu ne starija od šest mjeseci.

Pitali smo u Ministarstvu unutarnjih poslova FBiH je li rodni list još trajan dokument i zašto je i dalje u nekim slučajevima prisutna praksa traženja "svježeg" izvoda iz matične knjige.

Odgovoreno je da su izvodi iz matičnih knjiga trajni dokumenti i danas, ali osim ako posebnim propisom nije određeno drugačije. Dodaju da za izmjene koje nisu navedene u izvodu odgovara onaj tko ga stavlja u pravni promet.

- Rodni list je trajni dokument, ali može posebnim propisom institucije, ustanove i slično, biti drugačije predviđeno, naprimjer na natječajima. To su lex specialis propisi. Mada je činjenica rođenja prilično nepromjenjiva. Kada je u pitanju uvjerenje o državljanstvu, tu mogu nastati promjene: možete se odreći državljanstva, može se desiti da ga izgubite... Možete sklopiti brak, promijeniti prezime, međutim datum rođenja je nepromjeniva činjenica. Mnogi to nisu uskladili – pojasnili su iz MUP-a FBiH.

Prema Zakonu o matičnim knjigama, kazni za ovo nema.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.