Naslovnica Vijesti

Roditelji unajmljuju savjetnike koji ih uče odgoju djece bez mobitela i ekrana

12. srpnja 2019. u 08:01 0 komentara 55 prikaza
Foto: GULIVER/SHUTTERSTOCK

Nedavno objavljeni članak u New York Timesu pokrio je novi trend koji se pojavljuje diljem SAD-a, a vodeći savjetnici ističu da nije teško voditi život bez ekrana i vrlo ga je jednostavno provoditi, potrebno je samo baviti se stvarima koje ne uključuju korištenje mobitela, televizije ili društvenih mreža.  

"Vidiš li negdje loptu? Baci loptu", rekla je obiteljska savjetnica i specijalistica za ponašanje djeteta Rhonda Moskowitz, dodajući: "Šutni loptu!" 

Nema sumnje da vrijeme provedeno pred ekranom ima negativan utjecaj na djecu i odrasle, prenosi Scary Mommy. Bilo je više studija o tome kako vrijeme provedeno pred zaslonom šteti dječjoj sposobnosti spavanja, dovodi do kašnjenja govora i oduzima djeci sposobnost socijalizacije, piše miss7mama.24sata.hr. 

U isto vrijeme, objavljena je hrpa knjiga i aplikacija kako ograničiti ili u potpunosti eliminirati ekrane u obiteljima, iako mnogi navode kako njihova djeca znaju biti ljuta kad im se pokuša isključiti omiljena igrica ili kako je nemoguće spriječiti djecu da pošalju stotine poruka dnevno.  

Odrasli jednako ovisni kao i djeca 

Savjetnici naplaćuju oko 80 dolara na sat u ruralnim mjestima i do 250 dolara na sat u urbanim mjestima za prosječno 8-12 sesija o ograničavanju vremena pred ekranom. Ali njihove ideje su prilično jednostavne. "Imaš li običan stari komad materijala koji se može koristiti kao plašt? Odlično!" rekla je Moskowitz.  

Druga savjetnica za roditelje, Gloria DeGaetano, rekla je da je tjelesna aktivnost najbolji način za početak. "Imaš li dovoljno prostora za trčanje? Imaš li konop za preskakanje?" Iako su ovi savjeti očigledni, čini se da je to ono što roditelji trebaju kako bi odvratili svoje obitelji od ekrana. Mnogi nemaju uspjeha s djecom jer su i sami odrasli jednako ovisni. Drugi ne znaju kako podučavati zdrave granice tehnologije jer nisu odrasli sa sličnom tehnologijom i ne znaju kako podučiti svoju djecu.

Savjetnica za roditelje Cara Pollard ponekad roditelje pokušava podsjetiti na ono što su oni radili kao djeca, prije nego što su postojali mobiteli i tableti. "Kažem 'Samo se pokušajte sjetiti što radili kao dijete'. I to je tako teško, vrlo im je neugodno, ali samo se trebaju sjetiti." Drugi trener roditeljstva, psihologinja Erica Reischer, ističe da su problemi s ekranom i oslanjanje roditelja na savjetnike dva dijela istog problema. "To je mentalni sklop koji nas stavlja pred ekrane - optimizacija učinkovitosti", rekao je dr. Reischer, dodajući: "Želimo da nam se odgovori dostave 'Samo mi recite što radim, a ja ću to učiniti'.!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.