dr. Ranko Rajović

Inteligencija nije nasljedna, nego je nasljedan samo potencijal

Rajović
04.12.2015.
u 09:59

Privatni vrtić Čudesna šuma iz Mostara u suradnji sa Zavodom za školstvo, organizirao je radionice za odgajatelje u vrtićima, i predavanje za roditelje i ostale zainteresirane na temu "NTC sustav učenja", koje je  u Mepas Mallu prvi put u Mostaru održao dr. Ranko Rajović.

Tijekom predavanja dr. Rajović je govorio o "NTC programu: igre koje oštećuju razvoj djeteta, a da toga nismo ni svjesni."

Istaknuo je kako NTC program pokušava pomoći djetetu da dostigne svoje biološke potencijale te je koncipiran tako da se provodi već od vrtićkog uzrasta. Spomenuti program je prisutan u 20 država, u sedam ima državnu akreditaciju, te je od Mense prepoznat kao jedan zaista kvalitetan program.

NTC program pomaže razvoju svakog djeteta, ali je posebno dobar za razvoj darovite djece. Tijekom niza godina provedeno je oko  20 istraživanja, objavljeno preko 30 radova, a sam program istražuje malo poznate pravce u pedagogiji, neuroznanostima te povezuje nova otkrića iz medicine.

Kada je riječ o utjecaju roditelja na razvoj inteligencije kod djece dr. Rajović je sinoć kazao kako on smatra da inteligencija nije nasljedna, nego je nasljedan samo potencijal. Smatra, također, kako ona nije presudna za uspjeh u životu već je za to potrebno funkcionalno znanje.

Tijekom predavanja dr. Rajović govorio je i o razvojnim smetnjama kod djece kao što su smetnje govora, smetnje čitanja, te kognitivni ispadi. Također, pozvao je sve roditelje "da se probude, jer se greške koje se naprave kod djece teško popravljaju".

Inače, dr. Ranko Rajović je specijalist interne medicine iz Novoga Sada, godinama se bavio istraživanjima u oblasti neurofiziologije i njezinoj primjeni u pedagogiji. Osnivač je Mense Srbije i Odsjeka za darovite Nikola Tesla Centra te višegodišnji predsjednik odbora svjetske Mense za darovitu djecu.

Doktor Ranko Rajović izrazito je zanimljiva ličnost čija se predavanja rado slušaju i gledaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?