dr. Jurica Arapović

Roditelji bi trebali nadvladati strah i cijepiti djecu navrijeme

16.02.2019.
u 12:20

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer je upozorila da borba protiv širenja ospica ne daje rezultate i da je broj slučajeva u svijetu prošle godine povećan za oko 50%.

Preliminarni podaci

Agencija UN-a ukazala je na preliminarne podatke prema kojima postoji uznemirujući trend ponovne pojave ospica na globalnoj razini, uključujući bogate zemlje u kojima je stupanj cijepljenja, povijesno gledano, bio visok. “Naši podaci pokazuju da postoji značajno povećanje broja slučajeva ospica u svim regijama”, rekla je u Ženevi Catherine O’Brien, ravnateljica WHO za imunizaciju, cjepiva i biološka pitanja. Države imaju rok do travnja prijaviti agenciji UN-a slučajeve ospica registrirane lani. WHO je priopćio da je do sada već registrirano 229.000 slučajeva, dok ih je u 2017. bilo 170.000. Ospice su lani odnijele 136.000 života u svijetu. Agencija u priopćenju naglašava da je ovo frustrirajuće jer se bolest može spriječiti dvjema dozama “sigurnog i učinkovitog” cjepiva, koje se koristi od 60-ih godina prošlog stoljeća. Kada je pak riječ o cijepljenju u BiH, ono je palo ispod 70%, dok je u HNŽ-u taj manji još za oko 10%. Potvrdio nam je to prof. dr. sc. dr. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar, dodavši da se lani u bolnici u Mostaru zabilježena četiri slučaja oboljelih od ospica koja su epidemiološki bili povezani. No, pravovaljanim epidemiološkom mjerama spriječena je mogućnost širenja epidemije.

Niska procijepljenost

- U 2018. imali smo troje oboljele djece i jednu odraslu osobu, medicinsku sestru koja je bila u kontaktu s oboljelima, a istodobno je bila epidemija širih razmjera u Srbiji i Kosovu koja se prenijela i na RS. Nakon tih slučajeva, koji su liječeni u SKB-u Mostar, epidemiološka služba iz ZZJZ-a HNŽ-a, na čelu s dr. Nerminom Avdićem, odmah je reagirala te žurno cijepila oko 200 djece koja su bila necijepljena u Čitluku, jer je troje oboljele djece bilo iz Čitluka, a četvrti povezani slučaj iz Mostara - kazao nam je dr. Arapović, upozoravajući na važnost cijepljenja. - Nadam se da su slučajevi od prošle, ali i ranijih godina upozorenje roditeljima da nadvladaju strah, kao i liječnicima koji bi trebali vratiti procijepljenost na 90% kakva je bila do 2013. jer sve ispod je zabrinjavajuće - zaključio je dr. Arapović.• 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?