istraživanje Udruge Obitelji 3plus

Roditelje brine budućnost obitelji te hoće li nakon korone imati posao

24.04.2020.
u 10:13

Udruga Obitelji 3plus provela je istraživanje u kojem su sudjelovali roditelji iz više od 2300 obitelji iz svih hrvatskih županija.

Utjecaj na djecu

Cilj istraživanja provedenog online anketom bio je saznati na koji način pandemija koronavirusa i mjere zaštite koje su na snazi utječu na obitelji s djecom. 

Već sada su zbog promijenjenih životnih okolnosti u svakoj drugoj hrvatskoj obitelji smanjeni prihodi, a svaka četvrta obitelj s troje ili više djece ima veće mjesečne troškove od prihoda. Posebno je važno istaknuti da je čak 77,1 posto ispitanika zabrinuto za budućnost svoje obitelji, a više od trećine roditelja koji su sudjelovali u anketi (36,5 posto) izrazito je zabrinuto hoće li imati posao uslijed novonastalih okolnosti. Gotovo polovina ispitanika (47,6 posto) izrazila je zabrinutost ili jaku zabrinutost za financijsku stabilnost svoje obitelji.

Od uvođenja mjera zaštite 43,2 posto obitelji ima povećane potrebe za hranom, što je dodatno izraženo kod obitelji s troje ili više djece. Gotovo trećina roditelja tvrdi kako njihova djeca i dalje teško podnose boravak i rad u kući uslijed novonastalih okolnosti. Pokazalo se kako u obiteljima u kojima dva ili više članova obitelji radi od kuće, njih čak 37,9 posto ima tek djelomične uvjete za rad od kuće, dok njih 16,1 posto smatra kako nemaju adekvatne uvjete za takav rad. Zbog školovanja djece od kuće čak 41,7 posto roditelja značajno je opterećeno. Ta je činjenica još više izražena kod roditelja s troje i više djece, od kojih je svaki drugi roditelj (49,4 posto) značajno dodatno opterećen zbog školovanja djece od kuće.

Financijska pomoć

Pandemija koronavirusa promijenila je živote roditelja i djece te se u ovom trenutku još uvijek svi prilagođavamo mjerama zaštite koje se mijenjaju sukladno procjenama stručnjaka. Provedena anketa daje uvid u snage obitelji, ali i poteškoće s kojima se već sada susreću, pa se poziva na odgovoran pristup koji će ublažiti posljedice ove krize na obitelj kao temeljnu stanicu društva.

Udruga Obitelji 3plus apelira na donositelje odluka da osiguraju adekvatnu pomoć i podršku obiteljima s djecom, a posebno onim obiteljima koje skrbe za troje ili više djece. Osobito je važno da se u tom smislu ne umanjuju postojeća prava za obitelji s djecom, a potrebno je osigurati i dodatnu financijsku pomoć onim obiteljima koje su zbog ove situacije socijalno ugrožene. Također je važno prilagoditi nastavu na daljinu aktualnom trenutku, pri čemu treba voditi računa kako nemaju svi roditelji i djeca idealne uvjete za realizaciju te nastave.

Udruga apelira i na poslodavce da u kontaktu sa svojim zaposlenicima provjere raspoloživost njihova vremena za djecu za koju se skrbe. Boravak kod kuće u ovoj situaciji nije privilegija, već potreba za dodatnom organizacijom i usklađenosti radnog vremena, obiteljskih obveza i uključenosti u školske obveze djece. Zato je važna fleksibilnost poslodavaca u smislu da se omogući da barem jedan roditelj može biti na raspolaganju obitelji, a posebno u obiteljima s djecom vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole.

Udruga Obitelji 3plus ulaže i dodatne napore kako bi olakšala situaciju za roditelje kroz program Obiteljske kartice, čime bi izravno doprinijela smanjivanju troškova u obiteljima s više djece. Ta kartica omogućava popuste obiteljima s troje i više djece.

Ovom prigodom roditelji koji stoje iza Udruge pozivaju trgovačke lance i druge poslovne subjekte da se uključe u program Obiteljske kartice.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?