očekuju još 10

Rođena je prva beba iz smrznutog embrija u Srbiji

beba
10.08.2021.
u 08:14

U godini pandemije i u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front" u Srbiji rođena je prva beba iz smrznutog embrija. U idućih nekoliko mjeseci očekuju još 10, javlja RTS. Mehmed je prva beba. Za njega su se roditelji borili šest godina.

„Ovo nam je druga izvantelesna oplodnja, smrzli smo embrije u ožujku 2020. Bilo je nešto zbog korone, onda smo zamrzli embrije i odradili smo transfer u studenome i hvala Bogu uspešno je bilo“, kaže Enesa Rizvanović, javlja RTS.

Da bi bilo uspješno, bolnica „Narodni front“ morala je da osigurati novu opremu, proširi tim. Prednosti smrzavanja embrija, kažu liječnici, su brojne.

„Mi na taj način omogućavamo majkama, roditeljima da još jednom probaju, a bez prolaska kroz cijelu mučnu i dugačku proceduru izvantjelesne oplodnje. Danas kod nas u Srbiji svaka žena ima pravo na tri stimulisana ciklusa, to je potpuni proces i na tri vraćena odmrznuta embrija o trošku države“, kaže dr. Željko Miković, direktor GAK „Narodni front“.

Prema njegovim riječima, na smrzavanje embriona ide svatko tko može da uđe u proces izvantjelesne oplodnje.

Veći je i broj izvantjelesnih oplodnji, uz maksimalnu uspješnost. Od početka godine uradili su 360, a prethodnih godina do 250.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?