nepoštivanje odluka visokog predstavnika

Ročišta Dodiku i Lukiću 6. ožujka u Sudu BiH

Milorad Dodik ispred Suda
Fena
21.02.2024.
u 08:48

Dodik i Lukić optuženi su za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Ročišta protiv predsјednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršitelja dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića zakazana su za 6. ožujka u isto vriјeme, u 13 sati u sudnici broј četiri, objavljeno je na službenoj stranici Suda Bosne i Hercegovine. 

Dodik i Lukić optuženi su za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.  

Lukiću je u Službenom glasniku RS objavio zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanju oduka Ustavnog suda BiH, koji je prethodno usvojila Narodna skupština RS, a ukaz o njihovom proglašenju potpisao predsjednik RS Milorad Dodik.

Visoki predstavnik u BiH je poništio ta dva zakona, odmah po njihovom usvajanju u Narodnoj skupštini RS, a potom je nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH, prema kojim je neizvršavanje oduka visokog predstavnika kazneno djelo.

Lukićev predmet јe od Dodikovog 17. siječnja razdvoјio sudac Suda BiH Mirsad Strika, zbog zdravstvenih problema direktora Službenog glasnika RS. 

Sutkinja Sena Uzunović, kojoj je predmet dodiјeljen, rekla je kako ta dva procesa moraju biti u istoj fazi da bi bila donesena odluka o ponovnom spajanju, odnosno moraju biti održani glavni pretresi u oba predmeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?