Odluka

Federacija kupuje nove zalihe pšenice, kukuruza, nafte 
i medicinske opreme

07.03.2021.
u 08:06

Pšenica, kukuruz, jestivo suncokretovo ulje, šećer, goveđi narezak, deterdžent, medicinski materijal, nafta i benzin na popisu su roba koje će u ovoj godini kupovati i koje će zanavljati Federalna direkcija robnih rezervi. U službenoj odluci Federalne direkcije robnih rezervi stoji da se “plan nabava mora predložiti 60 dana od usvajanja proračuna, predlažemo popis navedene nabave usluga”.

Koliki su iznosi i za što?

Najveći iznos novca bit će potrošen za nabavu i skladištenje pšenice, za što će biti izdvojeno nešto više od 800 tisuća KM, potom slijedi kupnja i skladištenje zaliha kukuruza, za što će se iz proračuna izdvojiti više od 347 tisuća KM, a onda s iznosom od oko 184 tisuća KM slijedi nabava zaliha nafte i naftnih prerađevina. Za nabavu medicinske opreme planirano je izdvojiti oko 50 tisuća KM, za kupnju deterdženta za rublje oko 35, oko 17,5 tisuća KM bit će utrošeno za nabavu konzervi sardina u biljnom ulju, a goveđih narezaka oko 3500 KM.

Iako se još prije šest godina pričalo kako će sva roba iz robnih rezervi biti skladištena u skladišta koja su trebala biti u vlasništvu Vlade, sudeći prema popisu koji je dostavila Direkcija robnih rezervi, najveći dio roba bit će skladišten u skladištima privatnih tvrtki na rok od tri godine, sazanaje Večernji list. Dio naftnih prerađevina bit će uskladišten u objekte Terminala FBiH, a dio u privatne tvrtke. Pšenica i kukuruz čuvat će se u privatnim skladištima.

Podsjetimo kako je Vijeće za strane investitore BiH, asocijacija koja okuplja tvrtke koje su u bh. gospodarstvo uložile na stotine milijuna maraka, sastavilo dokument koji nosi naziv “Strateške inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije BiH” u kojem se, između ostalog, pozabavilo stanjem robnih rezervi u vrijeme koronakrize. Traže se temeljite izmjene rada entitetskih direkcija za robne rezerve, čije je djelovanje već dulje pod kritikom javnosti, ali i Ureda za reviziju.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH, u dvobroju od 6. i 7. ožujka 2021. godine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije