Palčica

Rođena je sa 350 grama, a danas je zdrava beba

25.11.2018.
u 11:12

Najmanja beba ikad rođena u Srbiji, na svijet je došla sa svega 350 grama. Lavovski se borila za život i danas je zdrava i napredna beba. Početkom ove godine u klinici “Narodni front”, Palčica, kako su je prozvali, rođena je prijevremeno, čak 12 tjedana prije termina. Nakon duže od četiri mjeseca života u inkubatoru, uspješno je prebrodila sve zdravstvene prepreke, piše Avaz.ba. 

Kako kažu njezini presretni roditelji, koji su željeli ostati anonimni, ona sada ima 4,5 kilograma, lijepo napreduje i polako sustiže vršnjake.

Foto: Blic

- U početku smo bili uplašeni. S druge strane, imali smo veliku pomoć doktora iz Instituta za neonatologiju i ostalog medicinskog osoblja iz te ustanove. I uspjeli smo se izboriti zajedno s našom djevojčicom, koja je volju za životom pokazala od samog rođenja - navode majka i otac najmanje bebe u Srbiji.

Oni priznaju da su cijelo vrijeme osjećali strah, ali je on potpuno nestao u trenutku kad su svoju bebu uzeli u ruke nakon njezinog boravka u inkubatoru. 

Naravno, Palčice se još sjećaju i u najvećem rodilištu na Balkanu GAK "Narodni front", gdje je djevojčica rođena. U Institutu za neonatologiju, navodi dr. Katarina Lazić, beba je boravila četiri i pol mjeseca, a kući je otpuštena kada je dostigla težinu od 1.875 grama.

- Kod nas je bila primljena na Odjeljenje intenzivne njege. Disala je uz pomoć respiratora, jer su joj pluća bila nezrela. Hranu je dobivala putem tzv. nazogastrične sonde, jer nije imala razvijen refleks sisanja. Postupno smo uspjeli stabilizirati njezino kliničko stanje. Nakon dva tjedna, beba je samostalno disala. Uspostavljena je i ishrana i više nije primala infuziju - navodi dr. Lazić.

Prema riječima dr. Lazić, djevojčicino zdravstveno stanje, iako je otpuštena kući, i dalje prate na redovitim kontrolama.

Načelnica rodilišta GAK “Narodni front”, prof. dr. Snežana Rakić rekla je kako je djevojčica dokazala da je pobjednica od samog početka.

- Mama je ležala kod nas na Odjel visokorizičnih trudnoća. Vodenjak je pukao i ona se porodila. Djevojčica je, zbog zastoja u rastu, težila samo 350 grama, ali je od prvog udisaja pokazala koliko je jaka i posebna - navodi prof. dr. Rakić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?