zagađenje

Rješenje vlasti: pričekati bolje meteorološke prilike

09.12.2017.
u 08:00

Iako su se vremenske prilike poboljšale, zagađenje zraka u bh. gradovima i jučer je bilo izuzetno veliko, zbog čega se građanima preporučuje ograničeno kretanje. Mjerenja jučer u 7 sati pokazuju da je najveće zagađenje u Živinicama i Sarajevu, gdje se već nekoliko dana građanima preporučuje da budu oprezni zbog zagađenja zraka koje može uzrokovati bolest. Prema mjerenjima na mjernim stanicama Udruge “Eko akcija”, indeks zagađenja u Živinicama tijekom noći se znatno povećao te iznosi 238, što ukazuje na vrlo nezdrav zrak. Zbog toga se građani s respiratornim oboljenjima, kao što je astma, upozoravaju da simptomi i intenzitet njihovih bolesti mogu biti izraženi tijekom dana, a trudnicama, oboljelima od plućnih bolesti i bolesti srca te djeci i starijima preporučuje se izbjegavanje boravka vani. Slična situacija je i u drugim bh. gradovima, koji tradicionalno imaju probleme sa zagađenjem.

Nameti građanima

Koncentracija štetnih čestica u zraku diljem BiH, posebno u SŽ-u je alarmantno porasla, što bi moglo dovesti do uvođenja interventnih mjera zaštite zdravlja građana. Zagađenje zraka je u Sarajevu, Tuzli, Živinicama i Zenici višestruko preraslo granične vrijednosti, što je zabrinulo bh. javnost. Stručnjaci iz nevladinog sektora ističu kako stanje na terenu iz dana u dan postaje alarmantnije te da vlasti ništa ne rade po pitanju zagađenja kako bi poboljšale kvalitetu života građana. “Naše vlasti u posljednje 4 godine nisu uradile baš ništa kako bi se ovaj problem barem počeo rješavati. Jedino što je učinkovito učinjeno je da se građanima, na račun zagađenja, uvede novi namet u vidu eko testova prilikom registracije vozila, čime se barem 18 mil. KM “odlilo” iz naših džepova. S druge strane, Sarajevo je među dva najzagađenija glavna grada Europe, dok su Tuzla i Lukavac najzagađeniji gradovi Europe uopće, a prosinac i siječanj su kritične točke u godini. Pojedine županijske vlade donose mjere u borbi protiv zagađenja, ali one ne daju nikakve učinke i sve se svodi na čekanje poboljšanja vremenskih prilika kako bi zagađenje otišlo prirodnim putem”, kazao je Anes Podić, predsjednik Udruge “Eko akcija”, koje se bavi monitoringom kvalitete zraka u BiH Radio Sarajevo. Sličnog je mišljenja i stručna javnost, koja ističe da građani ovise o meteorološkim prilikama, a da konkretnih mjera za rješavanje problema nema.

Dugoročna strategija

“Mi u potpunosti ovisimo o meteorološkim prilikama, pa ako ima vjetra i kiše, neće biti zagađenja. Ograničeni smo prirodnim uvjetima, zagađenje se konstantno povećava u gradovima i zbog svega toga postoji realna opasnost da se uvijek tijekom zime uvode interventne mjere. Ipak, ništa osim dugoročne strategije za rješavanje ovog problema, kojom bi se pozabavili stručnjaci, neće dati trajne rezultate, a i tada prva poboljšanja strategija bi pokazala nakon 5 do 8 godina”, upozorava Martin Tais, stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?