prosvjedi branitelja

Rješenje u dijalogu u institucijama, blokiranje prometnica izaziva nesigurnost

N1
01.03.2018.
u 16:40

Ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako je Vlada FBiH spremna pomoći nekadašnjim braniteljima, ali da ni u kojem slučaju neće pristati na pritiske i namjerno kreiranje kaosa u entitetu, piše Klix.ba. 

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao da je u ranim jutarnjim satima u koordiniranoj akciji pripadnika Federalne uprave policije (FUP), županijskih ministarstva unutarnjih poslova i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH izvršena deblokada putnih pravaca osim petlje Šićki brod u Tuzli. 

On je podsjetio da su se slične stvari događale prilikom usvajanja Zakona o radu FBiH, Zakona o MIO-u i prilikom rješavanja pitanja braniteljskih populacija. Ističe da su dva od zahtjeva nekadašnjih branitelja upućena na pogrešnu adresu. 

Kako kaže riječ je o zahtjevu koji se odnosi na registar i ukidanje udruženja. Premijer FBiH je kazao da je u tom slučaju riječ o nadležnostima općinskih i žiupanijskih organa vlasti. 

Što se tiče registra ukupne braniteljske populacije, on je kazao da je jedino Tuzlanska županija odradila svoj posao i registrirala ljude koji su prošli kroz evidencija. Istaknuo je da je zabluda kako postoji 576 tisuća branitelja i da je 200 tisuća branitelja koji su vodili rat. 

On je rekao da će se FBiH pobrinuti da u skladu s ekonomskom situacijom riješi problem. Poručio je kako nekadašnji branitelji zaslužuju liječenje te da oni i druga prava moraju ostvariti na županijskim razinama vlasti. 

Ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara rekao je da je deblokada vitalnih prometnica u FBiH izvršena bez ikakvih incidenata zaključujući kako je sigurnosna situacija u entitetu stavljena pod kontrolu. 

Zahvalio se nekadašnjim braniteljima na razumnosti, ali i policajcima sa svih razina vlasti. On je rekao da nije došlo do sukoba branitelja i policije iako su mnogi to priželjkivali. 

Čampara je rekao da Vlada FBiH ne može pristati na pritiske i namjerno kreiranje kaosa iako ima želju riješiti probleme nekadašnjih branitelja. On se pita zbog čega prosvjedi i ovaj put nisu održani u skladu sa zakonom. 

Istaknuo je da je rješenje u dijalogu u institucijama FBiH i da blokiranje prometnica izaziva nesigurnost te stanje anarhije. Prema operativnim saznanjima blokada je osmišljena kako bi se ugrozio javni red i mir u Federaciji BiH. 

Ministar je istaknuo da razumije opravdane zahtjeve branitelja, ali da je sporno što su ovaj put prosvjedi održani na prometnicama, a ne ispred Parlamenta FBiH i što se uopće nije znalo tko je njihov organizator. 

Ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević rekao je da su federalni organi vlasti uspostavili kontinuirane pregovore s predstavnicima svih branitelja i da su svima uputili poziv da se uključe u pregovore. 

Istaknuo je da je uspostavljen registar i da se na osnovu njega zna tko točno prima i koju naknadu s federalne razine. Pozvao je županijske ministre i općinske načelnike da pod hitno unesu podatke o tome tko je od pripadnika branitelja dobio koju naknadu i na osnovu kojeg rješenja. 

Bukvarević je kazao da je zaključeno kako se svi problemi moraju rješavati u institucijama zatim da se u parlamentarnu proceduru uputi nacrt zakona o pravima razvojačenih branitelja sa zahtjevom da se u roku od 30 dana usvoji u oba doma Parlamenta FBiH, te da se županijski i općinski organi pozovu da unesu podatke u registar. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?