IVAN DEL VECHIO:

Rješavanje hrvatskog pitanja je od temeljne važnosti za budućnost i stabilnost BiH

'del_vechio'
Foto: ''
02.12.2013.
u 10:20

Ovaj diplomat koji je nakon Izraela i Poljske stigao u BiH

Najvažniji susjed, ravnopravnost Hrvata, europski put - tri su ključne poruke koje je u prvome intervju za Večernji list uputio novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske i BiH Ivan Del Vechio. Ovaj diplomat koji je nakon Izraela i Poljske stigao u BiH, vrlo precizno definira odnose u BiH i potvrđuje kontinuitet Hrvatske prema ovoj državi i Hrvatima u njoj.

• Poštovani veleposlaniče, na čemu će biti naglasak u vašemu mandatu i hoće li doći do zaokreta politike službenog Zagreba prema BiH?

Početak mog mandata kao hrvatskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini otprilike se poklopio s ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. To za nas, ni u kojem slučaju ne znači odlazak ili okretanje leđa regiji, već upravo suprotno - odgovornost za stabilnost i sigurnost regije, kao i još jači angažman u izgradnji dobrosusjedskih odnosa. Stabilnost Bosne i Hercegovine ključna je za Hrvatsku zbog više od tisuću kilometara duge granice, zbog gospodarske, demografske i povijesne povezanosti i zato ćemo nastaviti raditi na promoviranju euroatlantskih integracijskih procesa. Za stabilnost Bosne i Hercegovine nužna je ravnopravna participacija sva tri naroda kako bi mogla funkcionirati kao uspješna i cjelovita država i kako bi njene institucije bile funkcionalne i zato su važni euroatlantski procesi.

• Kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, porasla su očekivanja BiH da ćete s jedne strane biti najglasniji glasnogovornik ove zemlje u EU, a s druge strane i Hrvata da će netko konačno upozoriti na podređen položaj ovoga naroda. Što se može očekivati u tome smislu?

Ulaskom u EU, Republika Hrvatska je dodatno osnažila svoje pozicije, ali i odgovornost za stabilnost i prosperitet u regiji. Bosna i Hercegovina je naš prvi susjed s kojim dijelimo više od tisuću kilometara zajedničke granice koja je sada i granica EU. Moglo bi se reći da je EU došao na vaš prag, što je prilika koju trebamo zajednički iskoristiti. U tom kontekstu, Hrvatska je bila i ostat će snažno angažirana u procesu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, jer taj proces, koji podrazumijeva reforme i prilagodbe, odnosno izgradnju institucija države i koji vodi prema članstvu u EU i NATO-u, osigurava stabilnost i gospodarski prosperitet. Ravnopravna participacija sva tri konstitutivna naroda ključna je za stabilnost Bosne i Hercegovine u ovom trenutku, a to se posebno odnosi na Hrvate kao najmalobrojniji narod. Zato ponavljam, stabilna Bosna i Hercegovina je u ključnom hrvatskom interesu, ali isto tako stabilna BiH ključna je i za stabilnost cijele regije i Europske unije...

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKONOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

Ključne riječi

Komentara 1

CR
crocsa
20:14 02.12.2013.

nitko nije komentirao???

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije