U FOKUSU

Rješava se agonija onkoloških pacijenata, pokrenuta procedura nabave citostatika

04.04.2024.
u 16:08

Onkološki pacijenti u FBiH, uz šokantnu dijagnozu, prolaze kroz novu agoniju zbog nemogućnosti primanja nužne terapije. Naime, nedostatak citostatika prijavljen je početkom ove godine u SKB-u Mostar i KCUS-u. Onkološki pacijenti svakodnevno vode iznimno tešku borbu sa svojom bolešću zbog koje se potpuno promijeni način života. Nažalost, borbu moraju voditi i sa zdravstvenim institucijama kako bi dobili potrebne uvjete koji su im zakonom osigurani. Jedan od novih problema za onkološke pacijente je nestašica lijeka pod nazivom Paclitaxel, koji se koristi u kemoterapiji. O tome su obaviješteni krajem ožujka. Istina, ako pacijenti sami kupe lijek, može im biti i refundiran i primijenjen. Međutim, to su iznimno skupi lijekovi za koje većina oboljelih nema novca. Primjerice, spomenuti Paclitaxel se ne može naći u svakoj ljekarni, a pri tome je i skup.

Onkološka pacijentica iz Sarajeva rekla je za radiosarajevo.ba da je lijek pronašla u Istočnom Sarajevu, a njezina doza, koja joj je potrebna jednom tjedno, stoji 470 maraka. Dobra vijest svakako je to što je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH raspisao natječaj za nabavu citostatika vrijedan 44,6 milijuna KM, javlja akta.ba.

Predmet postupka su lijekovi/citostatici u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu koristiti na teret sredstava Fonda solidarnosti Federacije BiH - citostatici (1. skupina) na osnovi potreba ugovornog tijela predviđenih u proračunu za 2024. Prema planu javnih nabava za 2024. godinu, predviđena je nabava lijekova/citostatika (1. skupina), odnosno nabava i lijekova iz programa sufinanciranja Neride (INN abirateron), Phesgo (INN pertuzumab, trastuzumab), Erbitux (INN cetuksimab), Xalkori (INN crizotinib) i Ninlaro (INN iksazomib) te su za njega osigurana financijska sredstva, piše akta.ba.

Nabava je podijeljena na 41 LOT radi ostvarivanja potencijalne prednosti, poput povećanog sudjelovanja dobavljača u predmetnoj javnoj nabavi, ozbiljnije konkurencije, promoviranja sudjelovanja "početnika" i smanjenja ovisnosti o jednom dobavljaču. - Relevantan čimbenik je i mogućnost da određeni subjekti na tržište uđu prvi put, čime se pospješuje konkurencija za LOT-ove precizirane u natječajnoj dokumentaciji, kao i suzi prostor za eventualni dogovor između dobavljača te uzimajući u obzir mogućnost sudjelovanja malih i srednjih gospodarskih subjekata/dobavljača u postupku javne nabave - navodi se u natječajnoj dokumentaciji.

Ugovor se zaključuje do 31. prosinca 2025. godine, odnosno do isporuke ukupne količine lijekova. Isporuka ukupne količine lijekova vršit će se u šest sukcesivnih isporuka u zdravstvenim ustanovama Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetsko-klinički centar Tuzla, Javna ustanova Županijska bolnica Zenica, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Zdravstvena ustanova Županijska bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" Bihać, Županijska bolnica "Dr. fra Mihovil Sučić", JU Bolnica za plućne bolesti Travnik i JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo.

Rok za prijam ponuda/zahtjeva za sudjelovanje je 13. svibnja 2024. Osim ovog, Zavod je objavio još dva natječaja. U veljači je objavljen natječaj za nabavu citostatika 4. skupine vrijedan 109.754 KM te u ožujku za nabavu citostatika 3. skupine vrijedan 6,715.819 KM. Nažalost, do okončanja natječaja, koji je glavni problem nedostatka citostatika, onkološki pacijenti moraju kupovati lijekove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?