istraživanje

Rizik od moždanog udara povećava se redovnom konzumacijom lijekova protiv bolova

glavobolja
06.12.2019.
u 15:46

Lijekovi protiv bolova koje koriste milijuni ljudi povezani su s većim rizikom od nepravilnog rada srca, što može dovesti do moždanog udara, upozoravaju nizozemski znanstvenici.

Barem sedam milijuna Britanaca s artritisom uzima propisane lijekove protiv bolova, uključujući nesteroidne protuupalne lijekove, poput “diklofenaka” i “ibuprofena” i novih lijekova nazvanih “koksibs”, piše ljepotaizdravlje.hr.

U istraživanju koje je trajalo oko 13 godina pratilo se zdravlje srca kod 8.423 ljudi, pri čemu je prosječna starost sudionika bila 68 godina i oko polovica sudionika bile su žene, piše časopis “Daily Mail”.

U tom je razdoblju 857 sudionika razvilo atrijsku fibrilaciju (nepravilan i često ubrzan rad srca koji obično uzrokuje loš protok krvi u tijelu), a od toga 261 sudionik do trenutka dijagnosticiranja nikada nije koristio lijekove protiv bolova, 554 ih je koristilo u prethodnom periodu, dok ih je 42 koristilo u tom trenutku.

Trenutno korištenje povezano je sa 76 posto većim rizikom od atrijske fibrilacije, u odnosu na one koji nikada nisu koristili lijekove za bolove, pri čemu su starost, spol i srčani problemi uzeti u obzir.

Korištenje lijekova protiv bolova 30 dana prije postavljanja dijagnoze bila je povezana s 84 posto većim rizikom od atrijske fibrilacije.

Također, smatra se da lijekovi protiv bolova mogu doprinijeti problemima sa srčanim ritmom, jer povećavaju krvni tlak zbog zadržavanja tekućine.

“Naši rezultati sugeriraju da se povećani rizik javlja ubrzo nakon početka liječenja i da s vremenom može nestati”, kaže Bruno Striker s Erasmus Medicinskog centra u Rotterdamu.

Profesor Colin Baigent sa Sveučiišta Oxford kaže da je “istraživanje u skladu s prethodnim izviještajima o tome da lijekovi za bolove povećavaju rizik od atrijske fibrilacije, koja je samo jedan od nekoliko srčanih problema povezanih s tim lijekovima, od kojih je najvažniji povećani rizik od srčanog udara”.

“Iako su ti lijekovi učinkoviti u tretiranju bolova, važno je da se u obzir uzmu i rizici i koristi prije nego ih liječnik prepiše”, istaknuo je Baigent.

Istraživači s Oxforda otkrili su da visoke doze nesteroidnih protuupalnih lijekova, također, mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara i prestanka rada srca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije