Bolje usluge

Rizičnu trudnoću ima svaka 5. žena, od 2019. moći će se liječiti u SBŽ

29.11.2018.
u 20:30

Osobe s poteškoćama u razvoju s područja Srednjobosanske županije u idućoj godinu mogu računati na unaprjeđenje stomatoloških usluga koje će podrazumijevati pojednostavljen način pružanja usluga u odnosu na postojeći. Na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike SB županije za potrebe tima koji će pružati stomatološke usluge spomenutoj kategoriji, Zavod zdravstvenog osiguranja ove županije u svom će financijskom planu za iduću godinu osigurati oko 200 tisuća KM. Šesteročlani tim u kojem će, osim stomatologa i medicinskoga osoblja, biti i anesteziolog, radit će u Hrvatskoj bolnici dr. fra Mate Nikolića u Novoj Biloj u redovitim terminima, najvjerojatnije dva puta tjedno.

Na jednom mjestu

- Stomatološke usluge djeci i odraslim s poteškoćama u razvoju dosad su bile također prepoznate kroz proračun Zavoda iznosom od 40.000 KM. Problem korisnicima usluga bio je taj što su ih dobivali u različitim ustanovama, često i u kliničkim centrima izvan naše županije. Od iduće godine usluge će im biti pružane na jednom mjestu i u redovitim terminima. Značajan je to iskorak u kakvoći stomatoloških usluga, a korisnicima olakšanje jer će imati redovitu i jednostavniju uslugu - objasnio nam je Nikola Grubešić, ministar zdravstva i socijalne politike SBŽ-a. Na prijedlog spomenutog Ministarstva, Vlada SBŽ-a dala je i suglasnost na zaključak kojim se zadužuje Upravno vijeće Zavoda za zdravstveno osiguranje da u financijskom planu Zavoda za 2019. godinu planira i financijska sredstva potrebna za usluge patologije trudnoće ili perinatologije, odnosno zaposlene u odjelu koji će djelovati pri Bolnici u Travniku. U bolničkoj ambulanti godišnje se pregleda oko 3500 trudnica. Njih 20 posto zbog različitih čimbenika, od dijabetesa, povišenog krvnog tlaka do zastoja u rastu ploda, ima rizičnu trudnoću koja zahtijeva bolnički tretman.

Značajan iskorak

Takav tretman većini nije mogao biti osiguran zbog ograničenih kapaciteta Ginekološko-porodiljnoga odjela. Na odjelu na kojemu je 15 kreveta, prema podacima ZJZ-a, godišnje se rađa 1000 beba, a kroz odjel godišnje prođe skoro 8500 pacijenata. Razlozi su to zbog kojih je većina trudnica, čija je trudnoća zahtijevala bolnički tretman, slana u ustanove izvan SBŽ-a. U prostoru koji je osigurala Bolnica Travnik, četiri sobe s osam kreveta, od iduće godine radit će tim koji će se brinuti o trudnicama s rizičnom trudnoćom. Za rad ovog odjela bit će izdvojeno oko 270.000 KM. U resornom ministarstvu naglašavaju da je formiranjem dvaju odjela koji s radom počinju već u idućoj godini, napravljen značajan iskorak u poboljšanju kakvoće zdravstvenih usluga dvjema osjetljivim kategorijama pacijenata, djeci i odraslim s poteškoćama u razvoju te trudnicama kojima je potrebna dodatna liječnička pomoć kako bi iznijele trudnoću. U oba tima bit će angažirano deset osoba, liječnika i medicinskog osoblja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije