Otkrili arheolozi

Rimski mozaik otkriven u polju u Velikoj Britaniji

26.11.2021.
u 09:47

Rimski mozaik, jedinstven u Britaniji, koji prikazuje jednu od najpoznatijih bitaka Trojanskog rata otkriven je u polju nakon što su arheolozi sveučilišta Leicester proveli su istraživanja na lokaciji rimske vile.

Umjetničko djelo otkriveno je tijekom iskopavanja složenog kompleksa vila sastavljenog od mnoštva struktura i drugih građevina, koje datiraju iz trećeg ili četvrtog stoljeća nove ere, objavilo je društvo Historic England. Nalaz je toliko rijedak i važan da je lokacija službeno zaštićena kao spomenik.

Mozaik prikazuje scenu iz Homerove Ilijade – epsku borbu Ahileja i trojanskog junaka Hektora. To je jedan od rijetkih takvih mozaika u Europi, a bio je dio poda velikog prostora za zabavu ili blagovanje unutar vile. U kompleksu je vjerojatno živjela bogata osoba iz kasnorimskog razdoblja.

Duncan Wilson, izvršni direktor društva Historic England, opisao je nalaz kao “izvanredan”. Lokaciju u Rutlandu, otkrio je Jim Irvine, čiji je otac Brian Naylor vlasnik zemljišta. Irvine je tada obavijestio vlasti, što je dovelo do iskapanja. Opisao je kako je  “šetnja po poljima s obitelji” dovela do “nevjerojatno otkrića”. “Pronalazak neobične keramike u polju pšenice izazvao je moje zanimanje i potaknuo daljnji istraživački rad”, rekao je.

“Kasnije sam, gledajući satelitske snimke, uočio vrlo jasan ‘izrezani’ obris, kao da je netko nacrtao na ekranu mog računala komadom krede. “Ovo je stvarno bio ‘oh wow’ trenutak.”

Arheolozi su kasnije otkrili ostatke mozaika, dimenzija 11 sa gotovo 7 metara. Mozaik je jedinstven u Ujedinjenom Kraljevstvu po tome što prikazuje dva antička heroja Ahileja i Hektora, i njihovu bitku koja je završila Hektorovom smrću.

Arheolog John Thomas rekao je da je to “najuzbudljivije otkriće rimskog mozaika u Velikoj Britaniji u proteklih sto godina” i “vrlo dobro očuvan primjer vile u cijelosti”. Dodao je da je osoba koja je naručila umjetničko djelo očito imala “znanje o klasicima… imala je novca da naruči takav minuciozni rad”.

Ostale građevine otkrivene istraživanjima uključuju ono što se čini kao staje s prolazom, kružne strukture i moguću kupaonicu, sve okruženo jarkom. Oštećenja od požara i pukotine u mozaiku, sugeriraju kasniju ponovnu upotrebu lokacije nakon što se prestala koristiti kao vila.

Ljudski ostaci također su otkriveni u ruševinama koje su prekrivale mozaik i smatra se da su pokopani nakon što zgrada više nije bila korištena. Starost ljudskih ostataka, mlađih od mozaika, trenutno nije poznata, ali arheolozi pretpostavljaju da je u kasnorimsko ili ranosrednjovjekovno doba vila prenamijenjena.

Dokaze prikupljene s lokacije analizirat će najveći britanski stručnjak za istraživanje mozaika, dr. David Neal. Otkriće na privatnom zemljištu sada je zatrpano kako bi se zaštitilo mjesto, a radovi će se nastaviti s potencijalnim pretvaranjem polja u travnjak kako bi se smanjio rizik od buduće štete od oranja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?