Čović-Izetbegović-Radončić idućeg tjedna

Riješiti međusobne prijepore i ubrzati reforme kako bi u rujnu BiH dobila pozivnicu od EU-a

17.08.2016.
u 07:00

Čelnici HDZ-a BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) Dragan Čović i Fahrudin Radončić, čije stranke, zajedno s bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA), čine vlast na državnoj i razini entiteta Federacije BiH, izrazili su nakon susreta u Mostaru spremnost razriješiti krizu nastalu nadglasavanjem Hrvata u tijelima vlasti kako bi ubrzali euroatlantski put ove zemlje, piše Večernji list BiH.

U posljednja dva mjeseca vlast u BiH ni u entitetu FBiH doslovno nema parlamentarne većine, a bošnjačke stranke uz potporu drugih manjih stranaka donose odluke nadglasavajući Hrvate.

Nema povjerenja

Cijeli spor kulminirao je kada je između vodeće bošnjačke i srpske stranke SDA i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, bez sudjelovanja hrvatskih predstavnika, postignut dogovor o rješavanju prijepora vezanih uz posebno tijelo Mehanizam koordinacije europskih poslova iz kojega su izbačene županije. Ovo tijelo je ključni uvjet kako bi Europska unija prihvatila zahtjev BiH za članstvo u Uniji. 
“Jednostavno nema nijednog razloga da mi svoj europski put na ubrzamo, euroatlantski, da reforme koje smo kroz Agendu definirali ne osnažimo i ne izvršimo. To možemo samo sjedeći zajedno i te probleme polako riješiti, ne iritirajući bilo tko koga”, rekao je Čović nakon sastanka s Radončićem. Čelnik HDZ-a BiH je pri tome pozvao kolege da postignu suglasnost kako bi se ubrzao europski put ove zemlje. 
“Činjenica je da nešto ne funkcionira, da nema povjerenja i moramo ga vratiti što prije. Ne smije se to, iako ima nesporazuma, osjetiti u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti kako na razini županija, entiteta, tako i na razini BiH.

Moramo uhvatiti ovaj ritam koji smo ispustili u srpnju, znači u rujnu moramo dobiti pozitivno svjetlo sa sastanka koji će organizirati Slovačka i zato nam je jedna mala prepreka taj Mehanizam kooridnacije. Uvjeren sam da ćemo to riješiti na Vijeću ministara u dan-dva, mislim da će to biti riješeno”, dodao je Čović. 
Čović i Radončić najavili su za sljedeći tjedan održavanje zajedničkog sastanka čelnika triju stranaka HDZ-a BiH, SDA i SBB-a na kojemu bi se trebali otkloniti svi prijepori.

A na izvjestan način čelnici stranaka su pokazali opredijeljene sniziti tonove u dijalogu.

Odnos dvaju naroda

“To nisu osobni odnosi i problemi rivaliteta, to nije samo odnos SDA - HDZ. To je odnos dvaju naroda, majorizacija, politički, ekonomski problemi”, rekao je Radončić dodajući kako je optimist da će se relaksirati međusobni odnosi stranaka i naroda. 
Inače, za danas je iz Vijeća ministara BiH najavljeno i održavanje sastanka na kojemu će sudjelovati čelnici ove institucije s entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićen. Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda ocijenio je kako se bez županija neće moći usvojiti Mehanizam koordinacije europskih poslova. 
“Hrvati ne mogu prihvatiti da predsjedatelj Vijeća ministara i čelnici dviju entitetskih vlada mogu poništiti sve odluke nižih razina vlasti. I svima je jasno da to ne bi dovelo do protočnosti odluka. Županije moraju biti u svim tijelima Mehanizma koordinacije”, rekao je Bevanda koji je ranije uputio primjedbe na dokument iz restorana Barka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije