zenica

​Rijeka Bosna zaledila i podsjetila na 1960. godinu

Bosna
Klix
07.01.2017.
u 16:33

Rijeka Bosna duž toka kroz Zenicu zaledila je na nekoliko lokacija, a ova neobična pojava privukla je pažnju građana.

Pojava leda na rijeci Bosni događa se gotovo svake zime, no potpunio zaleđivanje je rijetko. Prvo zaleđivanje rijeke Bosne u Zenici koje njezini građani pamte dogodilo se u zimu na prijelazu iz 1959. na 1960. godinu, kada je rijeka bila zaleđena duž cijelog toka kroz Zenicu, piše Klix.ba. 

"Led je bio jako debeo. Na lokaciji sadašnjeg visećeg Bilinopoljskog mosta debljina leda je iznosila oko pola metra. U to vrijeme smo se klizali po ledu. Tada su natovarena zaprežna kola prelazila rijeku Bosnu bez problema...", govori Zeničanin Mirsad Đulbić.

S obzirom da su u to vrijeme zbog leda bili ugroženi mostovi, a strahovalo se i za branu koja je bila na rijeci Bosni, vojska je na više mjesta minirala ledeni pokrov.

Ovih dana rijeka Bosna ponovno je počela lediti, a temperature tijekom noći padaju i do minus 22 stupnja celzija. Rijekom Bosnom proteklih dana plutaju komadi leda, a prvi ledeni pokrivači zabilježeni su u zeničkim naseljima Blatuša i Kanal. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?