alternativa ne postoji

RhoGAM injekcije koje su neophodne rodiljama nema kupiti nigdje u BiH

22.07.2018.
u 16:20

Rodilje koje imaju Rh negativnu grupu, a novorođenče pozitivnu moraju najkasnije 72 sata nakon poroda primiti RhoGAM imunoglobin injekciju. Međutim, trenutno u Bosni i Hercegovini, RhoGAM ampule nije moguće nabaviti, dok alternativa ne postoji, piše Klix.ba.

RhoGAM injekcije, koje u BiH iznose blizu 100 KM, rodiljama se nalažu po savjetu liječnika u više slučajeva nakon rađanja. Usprkos velikoj potrebi ampule se ne mogu pronaći u bh. ljekarnama, a dobavljači više od mjesec dana ne isporučuju navedeni lijek.

U dežurnoj Apoteci Sarajevo na Ilidži od prošlog mjeseca RhoGAM-a nema na policama s obzirom da se ne može naručiti kod domaćih dobavljača lijekova.

Ista situacija je i u Internacionalnoj ljekarni koja poslovnice ima širom zemlje. Kako su kazali, RhoGAM je registriran lijek u BiH i zbog toga ne mogu koristiti tzv. interventni uvoz koji se odnosi samo na lijekove koji nisu registrirani na našem tržištu.

"Ne možemo ga nabaviti iz druge države. Zašto ga nema ni mi ne znamo s obzirom da adekvatan odgovor ne dobivamo od dobavljača koje stalno zovemo", rekli su namu Internacionalnoj ljekarni koja posluje u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Cazinu, Gornjem Vakufu, Bugojnu i drugim bh. gradovima.

Na pitanje postoji li alternativa rodiljama, dobili smo negativan odgovor. Farmaceutkinja je istaknula da ovo nije prvi put da RhoGAM-a nema u prodaji.

U ljekarni Dina u Sarajevu za Klix.ba su rekli da već sedam dana nemaju RhoGAM-a te da nisu upoznati kada bi mogao stići na police, dok su i njima razlozi nestašice nepoznati.

Ista situacija je i u Zenici, Tuzli i Mostaru gdje kažu da navedenog lijeka nema više od mjesec dana, a da je razlog problem na bh. tržištu jer nije registrirana nova serija RhoGAM-a.

U mostarskoj ljekarni ističu da rodilje po ampule odlaze u Mektović u Hrvatsku, dok su u Tuzli zalihe potrošene prije desetak dana.

Treba istaknuti da kada je trudnica Rh pozitivna, a otac Rh pozitivan ili Rh negativan, ne postoji nikakva opasnost ni po majku ni po bebu. Ako su i majka i beba Rh negativne, također nema razloga za brigu. 

Međutim, ukoliko je majka Rh negativna, a otac Rh pozitivan, može se dogoditi da beba naslijedi Rh faktor od oca. U tom slučaju dolazi do inkompatibilnosti Rh faktora majke i bebe, koja može izazvati probleme ako dođe do miješanja njihove krvi. Ukoliko dođe do Rh inkompatibilnosti u prvoj trudnoći i ako je ona normalna, problema obično nema jer je rizik od miješanja krvi majke i bebe minimalan. Međutim, ako je i u drugoj trudnoći beba Rh negativna, moraju se poduzeti koraci da bi se spriječilo stvaranje antitijela u krvi majke koji mogu biti štetni za krv i zdravlje bebe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije