Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

RH i Slovenija izdale više od 22.000 radnih dozvola bh. građanima

26. lipnja 2022. u 09:14 0 komentara 115 prikaza
more posao

Odlazak stanovništva, a posebice mladih i radno sposobnih gorući je problem za bh. društvo u cjelini, koji već pokazuje široku lepezu negativnih pojava u gotovo svim sferama življenja u BiH. Pretpostavlja se da će se trend iseljavanja stanovništva nastaviti i u idućim godinama, i to pojačanim intenzitetom zbog olakšavanja procedura za imigraciju u druge zemlje te zbog potrebe razvijenih europskih zemalja za radnom snagom, piše Večernji list BiH.

BiH već nedostaje radne snage pa su poslodavci počeli "uvoziti" radnike čak iz Bangladeša i Nepala, dok bh. radnici svaki dan odlaze jer su plaće koje im poslodavci ovdje nude nedovoljne za preživjeti mjesec. Odlasci su posebno izraženi tijekom ljetne sezone. - Za sezonski rad u Hrvatskoj budu na stotine prijava i najčešće je riječ o ljudima koji trenutačno nemaju posao u BiH, ali i onima koji trenutačni posao žele zamijeniti boljim - kazala je za Avaz Selma Isabegović iz agencije ManpowerGroup Bosnia and Herzegovina koja posreduje u zapošljavanju bh. građana u inozemstvu. - Oblast hotelijerstva je najtraženija, i to prodavači, konobari, kuhari, sobarice - govori nam Isabegović. Kada je riječ o zaradi na ovim poslovima, ona minimalno iznosi 900 eura. - Bez dodatnih prednosti, neto plaća koju mi određujemo s klijentima kreće se između 900 i 1200 eura - dodala je. Inače, posljednjih mjeseci na Jadranu vlada prava pomama za sezonskim radnicima, posebice u ugostiteljstvu. Društvene mreže preplavljene su oglasima u kojima vlasnici ugostiteljskih objekata, uz obveznu naznaku "hitno", traže radnike i obećavaju plaće od 1000 do 1500 eura plus bonuse. Kako su potvrdili iz MUP-a Hrvatske, od početka ove godine do 31. svibnja najviše dozvola za boravak i rad izdali su državljanima BiH, i to više od 16.000. - Od toga ih je za novo zapošljavanje izdano 9480, za produljenje dozvole 5223 te 1754 za sezonske radnike - naveli su iz MUP-a Hrvatske. Gotovo 60% dozvola za rad izdano je za poslove u oblasti građevinarstva, dok je 15% za ugostiteljstvo i turizam. Inače, 2020. u RH se iz inozemstva doselilo 33.414 osoba, a u inozemstvo se odselilo 34.046 osoba. Od ukupnog broja doseljenih osoba u RH, 28,2% ih se doselilo upravo iz BiH.

Za razliku od Hrvatske iz koje se iseljava, ali gotovo isti broj osoba se i doseljava, u BiH je situacija puno lošija. Ovdje se doseljavaju tek rijetki, a egzodus radnika sve je veći. Uz Hrvatsku, u prva četiri mjeseca 2022. za rad u Sloveniji izdano je državljanima BiH 6390 radnih dozvola. U Njemačku su u prva četiri mjeseca iz BiH otišla 162 medicinara, samo posredstvom programa "Triple Win".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.