Bh. tim stručnjaka traži sastanak

RH će raditi studiju o opasnosti od potresa uz granicu, na Trgovskoj gori

15.09.2021.
u 15:31

Kako Republika Hrvatska ne odustaje od ideje u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, u Dvoru, na granici s Bosnom i Hercegovinom, izgraditi skladište radioaktivnog otpada, svjedoči i najava Hrvatskog fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško o izradi studije o opasnosti od potresa na lokaciji skladišta i srednje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, piše Večernji list BiH.

Postavljena postaja

Nadležne institucije na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini jednoglasno su protiv odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice, pa i izrade studije o opasnosti od potresa na Trgovskoj gori za koju smatraju kako je nepotrebna, a rješenje ovog problema je pronaći novu odgovarajuću lokaciju za odlaganje opasnog otpada.

Izradom studije o opasnosti od potresa na Trgovskoj gori bit će postavljena mreža seizmografa u okolici lokacije Centra za odlaganje radioaktivnog otpada u osnivanju, a u studenome prošle godine postavljena je prva seizmografska postaja.

Iz Fonda tvrde kako se ove aktivnosti provode sukladno najboljoj svjetskoj praksi u okviru ostalih istraživačkih radova kako bi bilo utvrđeno je li odabrana lokacija prihvatljiva za izgradnju skladišta radioaktivnog otpada. Stručni tim Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine, proširen seizmolozima, krajem rujna posjetit će Unsko-sansku županiju i lokaciju Čerkezovac kako bi od institucija Republike Hrvatske dobio sve informacije o studiji. 
- Vidimo kako Republika Hrvatska želi točno utvrditi kolika su ta pomicanja tla, odnosno, s kojim rizicima, ako počnu graditi ovaj objekt, treba ići, odnosno, izračunati konstrukciju namjeravanoga objekta koji se treba graditi na lokaciji Čerkezovac ako dokažu kako se može tu graditi - kaže Emir Dizdarević, ravnatelj Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Može li izdržati potres

- Studijom će se utvrditi može li objekt izdržati potres jačine 8 ili 9 stupnjeva Mercallijeve ljestvice i koji su rizici, što svakako povećava cijenu njegove izgradnje - naglašava Dizdarević.

U Ministarstvu za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanske županije tvrde kako je izgradnja skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori opasna i štetna za zdravlje stanovništva u ovoj regiji.

- Graditi ovakvo postrojenje, pogotovo na tako trusnom području, seizmički osjetljivom, bila bi propast. Mislim kako ovaj tim stručnjaka mora uraditi ozbiljne stvari jer je njegov sastav kvalitetan. Ipak se može dogoditi da sve završi na sudu - kaže Adnan Alagić, ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanske županije.

U Općini Bosanski Novi kažu kako nisu iznenađeni najavljenom izradom studije opasnosti od potresa na Trgovskoj gori udaljenoj samo 900 metara od zaštićenoga područja Parka prirode Una, na granici s BiH.

- Pokušat ćemo dokazati kako je ta lokacija neodgovarajuća i s obzirom na seizmološka pomicanja tla te da Hrvatska traži drugu lokaciju na svom teritoriju za ovu namjenu - dodaje Emir Dizdarević, ravnatelj Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH. Nadležne institucije na svim razinama vlasti u BiH jednoglasnog su stajališta o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bio ugrožen okoliš i zdravlje građana u 13 općina Federacije BiH i entiteta Republika Srpska u slivu rijeke Une.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?