Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Rezultati popisa stanovništva su validni i u skladu sa standardima

13. listopada 2016. u 08:00 0 komentara 54 prikaza

Samo dan nakon što je Agencija za statistiku BiH objavila prezentaciju rezultata postpopisne ankete popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine, koja ne utječe na rezultate popisa stanovništva, direktor Eurostata Pieter Everaers je na konferenciji za medije istaknuo da su rezultati popisa validni te da su kreirani u skladu sa standardima. Ipak, on je dao pojedine savjete za sljedeći popis, piše Večernji list BiH.

Prema njegovim riječima, BiH bi ponovno mogla razmisliti o korištenju pitanja koja su osjetljive prirode, uključujući moguće preformulacije pitanja, rekao je Everaers aludirajući na pitanja o nacionalnoj/etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovijesti.

Uobičajen obujam pogrešaka

Kada su u pitanju rezultati popisa koji su pokazali kako 200.000 građana nije trebalo biti popisano te da njih 40.000 nedostaje, Eurostat je stava kako je riječ o pogrešci koja ne prelazi crvenu liniju. Popis je statistički postupak i kvaliteta se izražava preko predviđenih mjera.

“Pretjerano popisivanje je problematično i postoji sredstvo da se provjeri ukupan broj stanovnika i broj građana po kategorijama. To pretjerano popisivanje za Bosnu i Hercegovinu iznosi 4,6 posto, što ne predstavlja iznimku. U Srbiji i Hrvatskoj možete naći slične brojke”, rekao je Everaers.
Drugim riječima, radi se o uobičajenom obujmu pogrešaka koje se mogu naći i u manjim državama, kao što su Lihtenštajn ili Malta. Preporuka Eurostata ostaje kako se popis mora obavljati na državnoj razini, aludirajući na stav RS-a kako ne priznaje rezultate popisa i najavu obavljanja vlastitog.

Nema drastičnih nepravilnosti

Podsjećanja radi, kontrolni popis proveden je u 107 općina BiH, odnosno na 240 popisnih krugova. Prikupljeni su podaci od oko 12.000 privatnih kućanstava i gotovo 37.000 osoba. Ova anketa nije pokrivala osobe koje žive u kolektivnim i institucionalnim ustanovama.

Analizom usporednih podataka iz popisa i postpopisne ankete izračunavaju se dvije vrste indikatora kvaliteta popisa - indikatori obuhvata i oni sadržaja. Iz kontrolnog popisa vidljivo je da većina indikatora pokazuje kako u popisu u BiH ne postoje drastično velike pogreške. Inače, drugi dio popisne ankete odnosio se na zapisane odgovore iz popisnih lista.

Tako su pogreške male kada su u pitanju spolna struktura stanovništva te starosne skupine, što znači da su podaci dobiveni popisom relevantni. I podaci o bračnom stanju prema popisu stanovništva također su relevantni, a kada je u pitanju broj stambenih jedinica, gotovo da i nema odstupanja. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.