Novi pravilnici revizije branitelja

Revizori više ne moraju biti sudionici rata

26.11.2015.
u 06:30

Pravilnikom o formiranju timova propisan je i način razrješenja tima za koordinaciju

Federalna Vlada donijela je dvije odluke koje se tiču revizije braniteljske populacije. Prvom odlukom, u skladu sa Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, dana je suglasnost federalnom ministru za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata za donošenje pravilnika o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i Revizorskog tima za koordinaciju, piše Večernji list BiH.

Drugom odlukom, prema ovom zakonu, dana je suglasnost federalnom ministru za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata za donošenje pravilnika o načinu i postupku vršenja revizije. Večernjak u svom posjedu ima obje odluke, a u današnjem broju donosimo što je novina u pravilniku o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu.

Sedam timova

Ranijim pravilnikom bilo je propisano da "u Revizorske timove za kontrolu i Revizorski tim za koordinaciju mogu biti imenovani zaposlenici organa državne službe svih razina vlasti i druge osobe, s tim da su bili pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (Armija BiH, HVO, policija) ili da su korisnici prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite".

U novom pravilniku više se ne navodi da članovi revizorskih timova moraju imati status pripadnika Oružanih snaga, odnosno Armije BiH i HVO-a, već samo da ARBiH i HVO moraju biti zastupljeni na paritetnoj osnovi. Novina je i da diplomirani pravnici trebaju imati iskustvo od minimalno dvije godine rada u struci, dok je ranijim pravilnikom bilo potrebno iskustvom od minimalno tri godine u vođenju upravnih postupaka. Novina je i broj revizorskih timova za kontrolu kojih, prema novom pravilniku, ima sedam, dok je to ranije bilo 15.

Raniji spor

Novim pravilnikom uređen je i način na koji se razrješava tim za koordinaciju pa je navedeno da se "Revizorski tim za koordinaciju razrješava dužnosti u postupku i na način na koji je imenovan". Pitanje oko razrješenja Revizorskog tima za koordinaciju tijekom prošlog saziva vlasti dospjelo i do Ustavnog suda. Podsjetimo, tadašnji predsjednik FBiH Živko Budimir je 11. travnja 2012. donio odluku kojom je raspustio Tim za koordinaciju revizorskih timova i to stoga što spomenuti tim nije ili je bio spriječen raditi svoj posao: koordinirati, pratiti i nadzirati rad revizorskih timova, praviti planove za njihov rad i slično. Ovo pitanje potezalo se do kraja mandata prošle vlasti.

No, i nakon što je predsjednik FBiH raspustio Tim za koordinaciju, on je odlukom tadašnjeg federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zukana Heleza nastavio raditi u krnjem sastavu, točnije s bošnjačkim članovima tima Besimom Hodžićem, Elvisom Tukarom, Mehom Gazićem i Emirom Bašićem. Tadašnji ministar Helez tvrdio je da "samo on može raspustiti Revizorski tim za koordinaciju iz razloga što ih on plaća i da predsjednik Federacije to nije mogao učiniti. Novim pravilnikom izričito je određena procedura razrješenja tima za koordinaciju kako se i u buduće ne bi događale slične situacije da se ne zna nadležnost. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?