AFERA 'RESPIRATORI'

Najveća pljačka dogodila se dok su bili ugroženi životi ljudi

25.05.2020.
u 11:58

“Kako bi se očuvala razina društvenog povjerenja, potrebno je prioritetno ispitati na sudovima slučajeve optužbi za pronevjeru u državnim institucijama. Povjerenje u državne institucije od krucijalne je važnosti u svim prilikama, posebno u vremenima krize”. Rekao je to jučer poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, skrećući pozornost na najveću poslijeratnu korupcijsku aferu povezanu s nabavom stotinu respiratora koji su se k tome pokazali posve neuporabljivim. Iako je od otkrivanja ove afere proteklo dulje od mjesec dana, još uvijek nitko formalno nije uhićen, što je u značajnoj mjeri poljuljalo povjerenje u rezultate istrage koja traje. A ova se afera dogodila nakon što je prethodno došlo do smjene Stožera civilne zaštite Federacije BiH iz čijeg su sastava, unatoč činjenici da se radi o zdravstvenoj epidemiji, uklonjeni predstavnici Ministarstva zdravstva. A u ovoj prijevari nije bilo nikakvih skurpula. Od izbora kompanije koja se ni po čemu ne bi mogla natjecati za ovaj posao, do pogodavanja koje je, očito, slijedilo logiku stranačkih veza, a ne struke.

Pet godina treba policiji

Spoznaja kako je na razlici plaćene cijene za 100 respiratora zarađeno oko 3,5 milijuna maraka učinila je ovu aferu najvećom i po obujmu za vrijeme sličnih stanja prirodne nepogode od završetka rata u BiH. No, ako je suditi po dosadašnjim slučajevima, odugovlačenje s rješavanjem ovoga slučaja moglo bi slijediti njihov epilog. Iako su velike poplave pogodile BiH 2014. godine, praktički još uvijek nije okončana slična afera ravna ratnome profiterstvu oko raspodjele poljoprivrednih strojeva. Ponovno iz Kine. Naime, tek nakon pet godina pripadnici policije u Federaciji BiH uhitili su osam osoba iz više županija ovoga bosanskohercegovačkog entiteta pod sumnjom da su prodavali poljoprivredne donacije iz Kine koje su trebale dobiti obitelji pogođene poplavama 2014. godine. U pitanju su članovi povjerenstava Vlade Federacije BiH koji su 2014. i 2015. godine bili zaduženi za dodjelu poljoprivrednih strojeva nastradalim obiteljima s područja Sarajevske, Zeničko-dobojske, Tuzlanske, Unsko-sanske i Hercegbosanske županije. Oni su kao članovi povjerenstava za dodjelu poljoprivredne mehanizacije nezakonito i nenamjenski podijelili, ali i prodavali, poljoprivrednu opremu i mehanizaciju koju je donirala Narodna Republika Kina.

“Manji prekršaj”

Afera povezana s preprodajom poljoprivrednih strojeva ipak je ukupno iznosila tek milijun maraka, što se u usporedbi s aferom “Respiratori” čini kao tek manji prekršaj.

Jedino što je do sada doživjelo sudsku presudu jest afera s podjelom poticaja, kada je Federacija BiH oštećena za milijune maraka zbog odluka koje je donosilo povjerenstvo i bivši ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?