Miro Džakula

Rekordni prihodi UNO BiH

17.01.2019.
u 12:29

UNO je ključna institucija zadužena za fiskalnu stabilnost BiH – rekao je Džakula ističući da će u ovoj godini nastaviti uspješan rad te razviti strategiju upravljanja poslovnim procesima

Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH) u posljednjih šest godina bilježi stalni rast prihoda.

Direktor UNO Miro Džakula danas je na konferenciji za novinare rekao da se od prihoda UNO financiraju sve institucije vlasti na svim razinama u BiH.

- UNO je ključna institucija zadužena za fiskalnu stabilnost BiH – rekao je Džakula ističući da će u ovoj godini nastaviti uspješan rad te razviti strategiju upravljanja poslovnim procesima.

Istaknuo je da su ukupni bruto prihodi u prošloj godini iznosili 7,6 milijardi KM i veći su za 552,5 milijuna u odnosu na 2017., koja je bila rekordna.

- Prihodi su rasli po stopi od 7,84 posto, što je mnogo više od rasta BDP-a i svih drugim makroekonomskih pokazatelja u BiH – naglasio je Džakula ističući da raste izvoz iz BiH, što znači da ekonomija pokazuje „vitalnost“.  

Na rast prihoda lani su najviše utjecala povećana sredstva od PDV-a, cestarine i uvozne trošarine, dok je povrat poreza iznosio 1,3 milijardi KM.

Od 2013. do kraja prošle godine ukupan bruto prihod UNOBiH se prosječno godišnje povećavao za 4,3 posto.

Džakula očekuje da Upravni odbor te uprave pronađe rješenje u vezi s presudom Suda BiH po kojom je Uprava dužna RS-u isplatiti 15 milijuna KM, odnosno ukupno oko 22 milijuna KM s kamatama.

Sud BiH donio je 7. svibnja 2015. godine presudu kojom je UNO obvezana RS-u isplatiti 15 milijuna KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od neizravnih poreza za 2009. i 2010. godinu. RS je, nakon blokade računa UNO, naplatila dosad 6,1 milijun KM.

- Uprava poštuje presude Suda BiH, a na Upravnom odboru je da odredi na koji način će se izvršiti poravnanje - dodao je on istučući da ovo nije veliki iznos, imajući u vidu koliko prihoda prikuplja UNO te da treba naći dogovor, kako se ne bi otežavao rad te financijske institucije.

UNO je uspostavila i E-portal korisnika elektronskih usluga, a oko 2.500 poreznih obveznika još uvijek nije podnijelo zahtjev za registraciju za elektronske PDV prijave te su iz UNO BiH pozvali da to urade, budući da od narednog mjeseca to neće više biti u prilici.

Dosad je tu obvezu ispunilo 43.000 obveznika.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?