Enormni dugovi

Rekorderi po dugovanjima tvrtke u vlasništvu Federacije

dugovanja
Foto: ilustracija
15.12.2014.
u 09:55

Nije nimalo čudno što stranice o socijalnim buntovima u medijima popunjavaju kompanije čija su sjedišta u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Bihaću. Pokazuje to i svojevrsna osobna karta poduzeća koju objavljuje federalna Porazna uprava koja svjedoči o stalnom povećanju broja, ali i iznosa koje kompanije duguju na temelju poreza, doprinosa na plaće, pristojbi i drugih naknada. I ne da se broj kompanija nakon objave ‘popisa srama’, kako neki zovu ovaj popis dužnika, smanjio, nego je došlo do njegova povećanja za oko 230 kompanija, a dugovanja su porasla zajedno s kamatama za 223 milijuna maraka. Ukupno je broj kompanija koje duguju iznad 50.000 maraka porastao na 2076.

Osmina dugovanja

Ove kompanije zaključno s 31. listopadom ove godine duguju 1.664,073.843 marke, od čega na izravna dugovanja otpada 1,268 milijardi maraka, dok su kamate porasle na čak 440 milijuna maraka. Kao i prošle godine od kada je dostupan popis dužnika, sramni rekorderi su kompanije koje su u vlasništvu Federacije BiH koja se pokazala kao najlošiji vlasnik, a menadžeri koji godinama rukovode ovim kompanijama se uopće nisu potrudili promijeniti situaciju. Ukupni dug Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH iznosi 124,9 milijuna maraka od čega kamate iznose tek 723.229 maraka. Slijedi Javno poduzeće Rudnici Kreka koje je u sklopu Elektroprivrede BiH sa sjedištem u Tuzli. Iznos dugovanja ove kompanije je 103 milijuna maraka. Da kojim slučajem vrijede tržišni uvjeti, ove dvije kompanije bi definitivno već bile u stečaju kao što se u Hrvatskoj sada vode svojevrsni ratovi između poteza Vlade koja sada željezničko poduzeće želi postaviti na noge da može samo funkcionirati. Treća kompanija po dugovanjima je Hidrogradnja, ali s 54 milijuna maraka je skoro dvostruko manji dužnik za poreze, doprinose, pristojbe i druge naknade nego što su to prve dvije koje čine osminu ukupnih federalnih dugovanja.

Ostatak teksta čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije