Nepoštivanje zakonskih propisa u prometu

Rekorder u BiH za prometne kazne duguje 260 tisuća KM

promet
13.01.2023.
u 07:43

Da kažnjavanje ne služi svrsi, pokazuje podatak da vozači u BiH po pitanju neplaćenih novčanih kazni za prometne prekršaje duguju više od 80 milijuna KM

Nepoštivanje zakonskih propisa u prometu u BiH nameće potrebu za oštrijim kaznenim politikama. Upravo je to i u najavi. Novim odredbama otvorena je mogućnost i za trajno oduzimanje vozila prekršiteljima težih prekršaja. Potencijalnih ubojica na bh. cestama nije malo, a u SŽ su potvrđene i prve optužnice zbog izdavanja lažnih vozačkih dozvola, javlja N1.

Četiri teža prekršaja vozača u dvije godine mogli bi rezultirati oduzimanjem vozila. Policajci bi, u praksi, na licu mjesta, privremeno oduzeli vozilo od osobe za koju se utvrdi da je višestruki povratnik. Sud, naravno, zadržava pravo da ovu odluku pretoči u trajnu, što je, suglasna je struka, zapravo, i najefikasnija mjera stavljanja pod kontrolu višestrukih prestupnika.

“Sada je zakon u formi prednacrta. Konzultacije, odnosno, radna rasprava traje do 25. siječnja. Mišljenja sam da bi među teške prekršaje trebalo ubrojati i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu jer je to težak prekršaj s teškim posljedicama”, naglašava Milija Radović iz Agencije za bezbjednost u saobraćaju RS.

Za unapređenje ove oblasti nije potrebno mnogo. Dovoljno je prepisati europske, ali i regionalne prakse. 

No, zbog čega ponovno BiH zaostaje? Ne zbog nedostatka financijskih sredstava. Problem je stručni kadar.

“Struka i znanost je izgubila u mnogo čemu. Najlakše je kazniti. Ali treba vidjeti ima li ta kazna neku edukaciju. Da se kažnjava je OK, to ide nekim svojim tijekom, ali dajte prije toga. Jer, dogodi se nezgoda, pa se kažnjava. Dajte da izbjegnemo i tu nezgodu i kazne”, govori prometni stručnjak Menaf Mustafić.

Međutim, da ni kažnjavanje ne služi svrsi, pokazuje i podatak da vozači u BiH po pitanju neplaćenih novčanih kazni za prometne prekršaje duguju više od 80 milijuna KM, a apsolutni rekorder u tome je jedan građanin Sarajeva koji duguje više od 260 tisuća KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?