Paraglajding

Rekorder Šiljeg: ‘Let je bio spektakularan’

VL
Autor
Željko Andrijanić
22.08.2017.
u 11:00

Paraglajding ili padobransko jedrenje jedan je od najzanimljivijih ekstremnih sportova proteklih godina, a svoje početke bilježi još u 70-im godinama prošlog stoljeća u Francuskoj. Ovih dana Ljubuški slavi svog državnog prvaka u paraglajdingu, Davida Šiljega. Ovaj inženjer naftnog rudarstva preletio je čak 120.3 kilometra od Ljubuškog do Donjeg Vakufa, piše Večernji list BiH.

Let s kolegom Vučićem

“Gledam Vran ispred sebe, ali me ne impresionira toliko koliko NEDOĐIJA iza Vrana. Rekoh sebi, pa evo i da prebacim Vran što onda, tko će me naći iza. Ma ne mora me nitko tražiti, vratit ću se ja kući nekako sam, na posao svakako moram za 10-ak dana. Vrtim neku jadnu termiku iza Vrana u zavjetrini od velike planine. Roredo i Rock’n’Roll u jednom. Već lagano planiram slijetanje, ali, kontam u sebi, ajde kad sam već do tu došao gurat ću naprijed kao što sam i dosad vozio”, napisao je državni rekorder na svojem Facebook profilu. Nakon što je došao sebi od fantastičnog, rekordnog preleta, ali i proslave u Donjem Vakufu u kojem su Samir i Mohammed Kovač dočekali državnog rekordera, za “Večernji list” je opisao ovo putovanje.

- Let je bio uistinu spektakularan, ja sam Blidinje do sada vidio samo sa skijaške staze, s Hajdučkih vrleti. Ovog puta letio sam u paru s kolegom Josipom Vučićem Jolom i kad smo došli na Blidinje zajedno, to je bilo impresivno. To su impresivni kadrovi za pogledati iz zraka, Čvrsnica je viša od 2000 metara, Vran isto, s naše strane vladao je veliki respekt. Jole je sletio na Blidinju, a ja sam s malo više sreće i s dugogodišnjim iskustvom i znanjem prebacio prema Bosni, govori za “Večernji list” paraglajder iz Ljubuškog. Opisao nam je i kakav je osjećaj biti na jedan takav način u zraku.

- Što se tiče samog osjećaja i prijeđenih kilometara, toga ste svjesni tek kad sletite. Imate vi instrumente i gledate koliko letite, koliko daleko, koliko visoko, ali nema se tu vremena razmišljati o tome koliko ste preletjeli. Let je bio intenzivan i dinamičan, a oblaci su bili na 4000 metara. To je ta kondezacijska baza do koje vi možete doći. Naš rekord je bila visina od 3560 metara, što je impresivna visina za BiH, i to nam je jako pomoglo. Dan je, prema prognozi, naslućivao na takvo nešto, ali mnogi takvi dani završe prosječnim letom... ovaj, nasreću, nije - govori nam Šiljeg.

Vrhunska obuka

Mladi inženjer naftnog rudarstva, koji piše i poeziju i ima niz drugih aktivnosti, pokrenuo je i paraglajding klub u Ljubuškom. - U Zagrebu sam bio na fakultetu i uvijek sam se želio baviti paraglajdingom. Stoga, studirao sam i čim sam skupio malo novca i upoznao neke ljude, upisao sam se u najjači klub u Hrvatskoj, a profesori su imali vrhunski pristup prema obuci, načinu edukacije i ja nisam propustio nijedan trening, štoviše, išao sam na ekstra treninge i družio se s top pilotima kako u Hrvatskoj, tako i izvana, i nekako sam se dobro snalazio. Ljudi su mi pomagali, motivirali me i urodilo je plodom, govori nam ovaj mladić iz Ljubuškog za kojeg je potrebno i puno razumijevanja. - Radim, bavim se letenjem, a to mi zadaje i probleme s mojom djevojkom kojoj dugujem veliku zahvalnost jer mi to tolerira. Nije lako imati dečka koji, kad se ukaže lijep dan, jednostavno nestane. Ljubav je to. A ljubav prema ovom ekstremnom sportu manifestirala se i na moje kolege koji su počeli letjeti uz mene i postali top piloti. Ponosniji sam na to, nego na sve ovo što smo napravili u ova dva rekordna dana - govori nam mladi genijalac, inženjer, paraglajder, pjesnik... iz Ljubuškog.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?