čak 80 više

Rekordan broj stranaka na Lokalnim izborima ove godine

izbori
12.06.2016.
u 20:10

U usporedbi s prethodnim izborima, broj stranaka je skočio sa 80-tak, koliko je u prosjeku bilo registrirano na Lokalnim izborima, na 107 na ovogodišnjim izborima

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je 6. lipnja 2016. preliminarni pregled ovjerenih političkih subjekata kojima je odobreno sudjelovanje na Lokalnim izborima 2. listopada. 

Na Lokalnim izborima do sada je potvrđeno sudjelovanje čak 107 političkih stranaka, 309 neovisnih kandidata i 58 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

U moru stranaka koje će imati kandidate i kandidatkinje na Lokalnim izborima, pored dobro poznatih velikih stranaka, našli su se i Povratak otpisanih, Tvoja i moja stranka u BiH, Snaga centra, Nova partija, Prva bosanskohercegovačka stranka, Složna narodna stranka, Stranka pravde i povjerenja, Stranka spas i mnoštvo drugih.

Broj političkih subjekata koji će sudjelovati na izborima nikada nije bio veći. U usporedbi s prethodnim izborima, broj stranaka je skočio sa 80-tak, koliko je u prosjeku bilo registrirano na Lokalnim izborima, na 107 na ovogodišnjim izborima. Broj neovisnih kandidata porastao je čak i više – s prosječnih 225 u prethodna tri izborna ciklusa, na čak 309, piše Istinomjer.ba. 

SIP BiH raspisao je Izbore 4. svibnja 2016. godine za sve općine i gradove, osim za grad Mostar. Još uvijek je upitno hoće li Mostar, koji od 2008. nije imao Lokalne izbore, ove godine konačno dobiti priliku da bira lokalnu vlast kao i ostatak države.

"Zanimljivo je pogledati i na kojim će se glasačkim listićima naći najviše imena. Općina sa najvećem brojem registriranih političkih subjekata u BiH je Kalesija, sa čak 18 stranaka i 30 kandidata. S obzirom da u Kalesiji živi oko 35.990 ljudi, to znači da ova općina ima po jednog kandidata na 750 stanovnika. Uporedbe radi, u Banjoj Luci, koja ima oko 200.000 stanovnika, registrirno je 28 stranaka i 19 kandidata, to jest jedan politički subjekt na 4.238 osobe", navode iz Istinomjera.

Većina ovjerenih subjekata kandidira se za općinska i gradska vijeća i skupštine, no mnoge stranke su ponudile i veliki broj kandidata za načelničke i gradonačelničke pozicije. Savez za bolju budućnost BiH ima najviše načelničkih kandidata – 81 od ukupno 143 općine u BiH. Tik iza SBB-a nalaze se SNSD i SDA sa 78 i 73 kandidata.

Istinomjer će i ove godine pratiti koliko stranaka i kandidat će ponuditi programske platforme na Lokalnim izborima, kao i postotak ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika 12 najvećih općina iz cijele BiH za mandat koji je na izmaku, ističu aktivisti UG Zašto ne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?