U rekonstrukciju Luke Brčko bit će uloženo deset milijuna eura

Rekonstrukcija luke sufinancira se novcem EU ukupne vrijednosti 10 milijuna eura, od čega su tri milijuna bespovratna sredstva

22.07.2023.
u 14:30

Luka Brčko izgrađena 1913. jedina je međunarodna riječna luka u BiH. Rekonstrukcija luke sufinancira se novcem EU ukupne vrijednosti 10 milijuna eura, od čega su tri milijuna bespovratna sredstva. Rekonstrukcija će omogućiti bolju povezanost ove tranzitne točke za teretni promet sa zemljama regije i EU. Dizalice čekaju teret u pristaništu u Brčkom uz rijeku Savu. Modernizaciji zastarjele infrastrukture luke i željezničke pruge, u okviru prekogranične suradnje kojom Europska unija sufinancira projekte u Јadransko-jonskoj regiji, svoj doprinos dali su i studenti izradom biznis-planova za inovacijske centre. - Ono što smo mi dobili od studenata odmah nakon realizacije te aktivnosti jest da je to zaista nešto što nisu imali priliku raditi na fakultetu, pogotovo ne na tehničkim fakultetima, i pružanje tog poduzetničkog uvida studentima je sigurno otvorilo neka nova saznanja, nova vrata u smislu pogleda na ovaj koji je drugačiji od onog klasičnog, tehničkog - rekao je Vedad Suljić, direktor Centra za ekonomski, tehnološki i okolišni razvoj. S obzirom na to da je nezaposlenost mladih i njihov odlazak jedan od izazova za cijelu regiju, novi sadržaji mogli bi otvoriti mogućnost zapošljavanja, time i njihov ostanak na ovim prostorima. - Ono što je značajno napomenuti jest da smo mi na kraju projekta za svaku luku, uključujući i Luku Brčko, napravili set prijedloga i preporuka da bi se luka transformirala u tzv. inovacijsko čvorište i neki od tih prijedloga upravo su rezultati studenata - dodao je Suljić. Predsjedanje Јadransko-jonskom inicijativom od BiH nedavno je preuzela RH, koja će u idućih godinu dana koordinirati aktivnosti u kojima sudjeluju i Slovenija, Italija, Grčka, Srbija, Crna Gora, S. Makedonija, Albanija i San Marino. U okviru IPA Adriona do 2027. na raspolaganju je ukupno 10 milijuna eura za prekogranične projekte Jadransko-jonske regije, u kojoj živi 70 milijuna stanovnika. Zemlje trebaju uskladiti svoje projekte s regionalnim da bi zajednički iskoristile dostupna sredstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije