Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Reiner u Beču: Izborni zakon BiH preurediti kako bi sva tri naroda imala jednaka prava

Sugovornici su također razgovarali i o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te o položaju Hrvata u BiH. Pritom su, kako smo saznali nakon sastanka, izrazili zabrinutost trenutačnom situacijom kada se radi o pitanju jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, zajamčenih Ustavom u BiH
27. siječnja 2022. u 17:29 0 komentara 241 prikaza
Foto: Hrvatski sabor

Danas, završnog dana dvodnevnog posjeta Austriji potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se je u Beču s trećim potpredsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta Norbertom Hoferom. Središnja tema razgovora bilo je daljnje unapređenje hrvatsko-austrijske parlamentarne suradnje. Sugovornici su se složili da je suradnja Hrvatskoga sabora i austrijskog Parlamenta vrlo dobra, uz konstataciju kako unatoč toga još ima prostora za intenziviranje međuparlamentarne suradnje dviju država. Akademik Reiner je rekao da je veliki zagovornik parlamentarne diplomacije te kako vjeruje da ovaj specifični tip diplomacije ima vrlo važnu ulogu u razvoju sveukupne suradnje među državama. Ali i unutar međunarodnih organizacija, moglo se je nakon bečkog sastanka.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora je potpredsjednika Nacionalnog vijeća Hofera također upoznao s hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima: ulaskom u schengenski prostor, eurozonu i Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Bilo je riječi i o daljnjem proširenju Europske unije. Akademik Reiner je istakao kako Hrvatska želi promicati europske integracije izvan sadašnjih granica EU-a.

Vezano uz hrvatsko pristupanje Schengenu, potpredsjednik Hrvatskog sabora je zahvalio na  podršci Austrije pristupanju Hrvatske schengenskom prostoru. Hofer je pritom istaknuo kako je Hrvatska učinila primjetan napredak po tom pitanju te da bi članice Europske unije trebale ovaj vanjskopolitički prioritet Hrvatske poduprijeti financijski i organizacijski.

Sugovornici su također razgovarali i o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te o položaju Hrvata u BiH. Pritom su, kako smo saznali nakon sastanka, izrazili zabrinutost trenutačnom situacijom kada se radi o pitanju jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, zajamčenih Ustavom u BiH.

Oboje dužnosnika su se složila da bi trenutni izborni zakon trebalo preurediti s najvećom mogućom osjetljivošću kako bi sva tri naroda imala jednaka prava. Jedna od tema razgovora Reiner-Hofer bila je i gospodarska suradnja Hrvatske i Austrije. Posebno je istaknuta važnost izgradnje i razvoja infraksture. Prije svega željezničke, uz davanje naglaska na veće korištenje luke Rijeka i njenih potencijala.

Sugovornici su također bili zajedničkog mišljenja kada je riječ o industriji u zemljama Europske unije, koju bi kako su istakli treba ojačati da ne bude ovisna, posebice u vrijeme globalne svjetske krize, o energentima i drugim industrijskim proizvodima s područja Dalekog Istoka. Nakon sastanka s potpredsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta, potpredsjednik Hrvatskog sabora Reiner je nazočio komemoraciji u Parku Ostarrichi nedaleko Bečkog sveučilišta u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. I to paljenjem svijeća i odavanjem počasti kod Zida s 160 granitnih ploča u koje su urezana imena 64.400 austrijskih Židova, koji su izgubili živote u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata.

Bečkoj komemoraciji bio je nazočan i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić. Odavanje počasti žrtvama holokausta u Beču održano je u sklopu predsjedanja Francuske Vijećem Europske unije, uz suorganizaciju francuskog Veleposlanstva u Austriji, koje je pozvalo sve strane veleposlanike u Austriji na europsko komemoriranje žrtvama holokausta, te suradnju Stalnog predstavništva Europske komisije u Austriji i austrijskog MInistarstva za EU i ustav. Komemoraciji su, između ostalih, bili nazočni i austrijska ministrica za EU i ustav Karoline Edtstadler i stalni predstavnik Europske komisije u Beču Martin Selmayr. Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se diljem Europe, pa je tako danas obilježen i u Hrvatskoj. Na taj dan 1945. godine Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika, koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine proglasili Danom sjećanja na sve žrtve holokausta tijekom Drugog svjetskog rata. Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner jučer se je poslijepodne u Beču sastao i s austrijskom ministricom za Europsku uniju i Ustav Karoline Edtstadler. Ministrica Edtstadler pritom je, između ostalog, ponovila austrijsku podršku ulasku Hrvatske u Schengen istaknuvši kako je to važno sigurnosno pitanje na samo za Hrvatsku nego za cijelu Europsku uniju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.