Susret izaslanstva BiH i Hrvatske

Reiner: Hrvatska će pomagati europski put BiH na sve moguće načine

bih -rh
16.04.2016.
u 15:15

Reiner je naglasio kako je stabilnost i funkcionalnost, te europski put BiH od ključnog značaja za Hrvatsku

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, njegova zamjenica Borjana Krišto i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Bariša Čolak razgovarali su danas u Splitu s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom o unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje i realizaciji regionalnih projekata od interesa za BiH i Hrvatsku.

Tijekom sastanka, koji je održan na marginama 14. Konferencije predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative, Bosić je zahvalio Reineru na gostoprimstvu prilikom nedavnog posjeta rukovodstva Zastupničkog doma PSBiH Hrvatskoj, kao i na vrlo dobroj organizaciji konferencije u Splitu.

Naglašavajući da je zajednički interes dvije zemlje da odnosi budu što bolji i relaksiraniji, Bosić je naglasio da bilateralni odnosi BiH i Hrvatske idu uzlaznim putem, te je izrazio nadu da će tako biti i ubuduće.

Posebno je naglasio značaj uloge Hrvatske, kao zemlje s kojom BiH ima najdužu granicu, za političku situaciju u BiH. S tim u vezi, Bosić je ocijenio kao legitimno zanimanje Hrvatske za poziciju hrvatskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Borjana Krišto također se zahvalila Reineru na pomoći i podršci Hrvatske u procesu euroatlatskih integracija BiH, kao i za zalaganje za ravnopravnu ustavnopravnu poziciju Hrvata u BiH.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner naglasio je kako je stabilnost i funkcionalnost, te europski put BiH od ključnog značaja za Hrvatsku. Zbog toga će, kako je naglasio, Hrvatska pomagati europski put BiH na sve moguće načine, uključujući i političko lobiranje među zemljama članicama Europske unije, kao i tehničku pomoć u procesu europskih integracija.

Dva izaslanstva su razmijenila mišljenja o projektima od zajedničkog interesa u okviru Jadransko-jonske inicijative, posebno o jadransko-jonskom auto-putu, te jadransko-jonskom naftovodu i plinovodu, kao aleternativnim izvorima energije za južnu i srednju Europu.

Rukovodstva dva parlamenta naglasila su da se raduju predstojećem posjetu predsjednika Hrvatskog sabora Bosni i Hercegovini sredinom svibnja ove godine, priopćeno je iz PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?